• Головна
  • Новини
  • Синод єпископів УГКЦ закликав захистити мігрантів на державному рівні та оцінювати еміграцію як великий дар для світу...

Синод єпископів УГКЦ закликав захистити мігрантів на державному рівні та оцінювати еміграцію як великий дар для світу

14.09.2010, 08:20
Синод єпископів УГКЦ закликав захистити мігрантів на державному рівні та оцінювати еміграцію як великий дар для світу - фото 1
Основною темою розгляду Синоду єпископів УГКЦ, який відбувся від 2 до 9 вересня, стало питання міграції. Свої рішення та погляди на це питання владики УГКЦ виклали у Посланні Синоду єпископів УГКЦ до вірних емігрантів і людей доброї волі.

SynodUGCC_B.jpgОсновною темою розгляду Синоду єпископів УГКЦ, який відбувся від 2 до 9 вересня, стало питання міграції. Свої рішення та погляди на це питання владики УГКЦ виклали у Посланні Синоду єпископів УГКЦ до вірних емігрантів і людей доброї волі. Єпископи наголосили, що насамперед слід звернути увагу на проблеми розбитих українських сімей, занедбання повного родинного виховання дітей, духовну та моральну деградацію внаслідок невнормованої і економічними обставинами вимушеної еміграції.

Зі свого боку владики УГКЦ запевнили, що Українська держава і народ завжди можуть розраховувати на допомогу з боку Церкви «як інтегруючої складової частини українського суспільства у всіх соціальних, економічних, культурних ініціативах, пов’язаних із турботою про покращення долі українського емігранта».

Як наголошується у тексті документу, його мета — викликати увагу всіх християн до соціального та пасторального погляду на духовні і матеріальні умови життя емігрантів.

Підтримуючи заклик Папи Римського Бенедикта XVI, вміщений у «Посланні на Всесвітній день мігрантів та біженців 2010», владики УГКЦ наголошують, що «необхідними відповідні інтернаціональні нормативи, які б гармонізували різні законодавчі порядки в перспективі захисту основних прав та вимог як поодиноких осіб мігрантів, так і їхніх родин, але в той самий час і тих осіб, що належать до суспільств, в котрі прибувають мігранти». У документі сказано, що УГКЦ зацікавлена у створенні відповідного законодавства з боку держави щодо українських емігрантів до закордонних країн та іноземних імігрантів, які все частіше прибувають тепер в Україну.

Ставлячи питання, чому сотні тисяч наших співвітчизників змушені шукати кращої долі за кордоном, єпископи наголошують, що «мабуть, щось недобре коїться в державі – уже двадцятий рік – коли українська мати, доведена до відчаю, залишає дітей і поневіряється по світах».

Єрархи УГКЦ закликали на всіх рівнях допомагати й підтримувати кожного емігранта, уникати негативних оцінок еміграції та сприймати еміграцію як великий дар для світу.

«Міграція стає поштовхом до діалогу і створює можливість зустріти в особі ближнього самого Христа. В особі емігранта приходить ціле багатство його мови та народної традиції, інший спосіб бачення світу, а це нас взаємно збагачує, перевіряє нас на людяність та здатність до солідарності», — сказано у документі.

У ньому також наголошується на важливості економічного чинника, оскільки за надходженнями від заробітчан Україна — на шостому місці в світі, а заробітчани забезпечують до 25% українського ВВП. Про це інформує прес-служба УГКЦ.

Проте владики УГКЦ закликали емігрантів, 2здобуваючи матеріальне на чужині», призадуматися, чи не втрачають вони щось набагато глибшого і більшого?

Довідка:

Практичну діяльність УГКЦ в Україні та за кордоном у сфері міграції проводять багато різних церковних структур, зокрема: єпархії та екзархатиУГКЦ, Комісія УГКЦ у справах мігрантів, Пасторально-місійний відділ, Карітас України, Патріарша катехитична комісія, Єзуїтська служба біженцям, Морський апостолят тощо.

Як наголошують в УГКЦ, ця діяльність здійснюється на трьох взаємопов’язаних рівнях:

а) безпосереднє служіння людям (українські емігранти і ті, що повертаються, їхні рідні та діти, біженці та іноземні іммігранти в Україні, а також моряки, котрі прибувають до портів Австралії, Великобританії, Канади, США та України);

б) підготовка душпастирів та координація душпастирської опіки мігрантів;

в) підготовка та представлення позиції УГКЦ щодо феномену міграції та викликів, які її супроводжують, на національному та міжнародному рівнях.