• Головна
  • Новини
  • Владика УГКЦ наголосив на потребі збільшення кількості одружених греко-католицьких священиків для служіння українцям за кордоном...

Владика УГКЦ наголосив на потребі збільшення кількості одружених греко-католицьких священиків для служіння українцям за кордоном

26.04.2010, 10:15
Владика УГКЦ наголосив на потребі збільшення кількості одружених греко-католицьких священиків для служіння українцям за кордоном - фото 1
Керівник Пасторально-місійного відділу Патріаршої курії УГКЦ владика Йосип (Мілян) та генеральний секретар відділу о. Василь Поточняк 9 - 21 квітня відвідували міста проживання українських мігрантів у Португалії.

Португалія.jpgЛІСАБОН — Керівник Пасторально-місійного  відділу Патріаршої курії УГКЦ владика  Йосип (Мілян) та генеральний  секретар відділу о. Василь Поточняк 9 - 21 квітня  відвідували місця компактного  проживання українських мігрантів  у Португалії. Під час візиту владика Йосип взяв участь у засіданні  Єпископської конференції Португалії, яка тривала у Лісабоні від 12 до 15 квітня. Владика висловив подяку єпископам Португалії за надану українцям можливість реалізовувати свої духовні потреби та за сприяння греко-католицьким священикам у душпастирському служінні в країні. Окрім того, він провів переговори щодо можливості підписання спеціальних контрактів з українськими душпастирями в Португалії.

«За нашими спостереженнями, у Португалії бракує греко-католицьких священиків, — зауважив єпископ. — Якщо було б більше священиків, зростала б кількість громад і, відповідно, покращувалася б опіка наших вірних». Це, за словами єпископа, можна було б реалізувати, якщо б існувала більша можливість служити у Португалії одруженим священикам. «Маємо багато одружених священиків, які мають якісну освіту, знають іноземні мови. Вони могли б послужити нашим вірним у цій країні, якби цьому сприяв місцевий єпископат», — зазначив владика.

Під час свого перебування у Португалії, як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, делегація УГКЦ відвідала дві українські школи у Лісабоні та зустрілася з представниками українських громадських організацій.

«Ситуація не є поганою, — розповів владика  Йосип, — люди мають духовний провід. Хто шукає нашу Церкву, може її знайти. Єдине, що потрібно, — Церква повинна  докласти зусиль, щоб послужити нашим  вірним там, де вони проживають і працюють».

Португалія_1.jpgУ Провідну неділю, 11 квітня, владика спільно з двома місцевими єпископами РКЦ та 13 священиками відправили Літургію у храмі францисканського монастиря у Лісабоні. На святкову відправу з’їхалося понад 1000 вірних, які представляли громади греко-католиків з усіх міст, де проживають вихідці з України. На Літургії був присутній і Надзвичайний і Повноважний посол України у Португальській Республіці Ростислав Троненко.

Довідка:

На сьогодні у Португалії служить 10 греко-католицьких священиків.

За словами владики Йосипа, вони отримують значне сприяння з боку португальського духовенства. Так, 2 греко-католицьким отцям-василіянам, які нещодавно приїхали здійснювати свою душпастирську діяльність до Лісабона, надали для служіння невеличку церкву у центрі столиці та помешкання і автомобілі у користування.