• Головна
  • Новини
  • Посольство України у Чорногорії зламало схему використання «в темну» імені нашої держави і нашої Церкви, - речник ПЦУ...

Посольство України у Чорногорії зламало схему використання «в темну» імені нашої держави і нашої Церкви, - речник ПЦУ

01.03.2020, 12:39
Посольство України у Чорногорії зламало схему використання «в темну» імені нашої держави і нашої Церкви, - речник ПЦУ - фото 1
Українські дипломати зірвали спробу дискредитувати державу та Українську Церкву під час візиту до Чорногорії Предстоятеля УПЦ МП Онуфрія Березовського.

Українські дипломати зірвали спробу дискредитувати державу та Українську Церкву під час візиту до Чорногорії Предстоятеля УПЦ МП Онуфрія Березовського.

Про це у себе на Фейсбуці написав речник ПЦУ архиєпископ Євстратій (Зоря).

«Ім‘я Української Церкви хотіли використати у протистоянні, яке триває у Чорногорії. І жорстка реакція на роз‘яснення Посольства того факту, що цю країну з візитом відвідає не Предстоятель автокефальної Української Православної Церкви, а митрополит Російської Церкви - для мене має пояснення», - зазначив єрарх.

Архиєпископ ПЦУ зауважив, що у Московському Патріархаті три сотні архиєреїв, більшість з яких служить в Росії.

«Але ім‘я Росії в Чорногорії після спроби замаху на вбивство М. Джукановича і державного перевороту викликає чітку політичну конотацію, особливо у нинішніх обставинах.

Тому і хотіли організатори показати, що в країну прибуває «глава Української Церкви», а не єрарх Російської Церкви з Києва. Пояснення Прес-служби Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ), а потім і Посольства України у Чорногорії - зламало цю схему використання «в темну» імені нашої держави і нашої Церкви.

Що і викликало гнівну реакцію у відповідь», - пояснив речник ПЦУ.

«Хочу підтримати українських дипломатів, які у складних обставинах гідно захищають нашу державу та її інтереси на не видному багатьом, але реальному міжнародно-дипломатичному фронті гібридної війни Кремля проти України.

І ще один момент - цікаво, що паралельно був анонсований приїзд у ці ж дні до Чорногорії Патріарха Сербського Іринея.

Однак, як виявилося, саме на цей же час давно вже було сплановано візит Предстоятеля Сербського Патріархату до США. Куди він і вилетів відразу після зустрічі в Аммані. Отже навіть у внутрішньому контексті самої Сербської Церкви вся історія з візитом набуває дивного виміру, де питань «хто і для чого все це робив» стає лише більше й більше», - додав архиєпископ Євстраій (Зоря).

Як інформувала РІСУ, з 27 по 29 лютого у Чорногорії з офіційним візитом перебував Митрополит Онуфрій. У цій країні уже два місяці тривають протистояння між Сербською Православною Церквою (СПЦ) та урядом, який підтримує новий закон про свободу релігії. Чорногорська опозиція, за підтримки Белграда й Москви, стверджує що цей закон спрямований проти Сербської Церкви. Опозиціонери вважають, що метою закону є відібрати майно СПЦ на території Чорногорії.

Під час перебування у Підгориці Митрополит Онуфрій разом із прихильниками Сербської Православної Церкви взяв участь у антиурядових протестах

Посольство України в Чорногорії відреагувало на міжнародну активність Предстоятеля УПЦ МП, зауваживши, що Митрополит Онуфрій представляє Російську Церкву, єрархом якої він власне і є.

Посольство також зазначило, що, коментуючи внутрішні справи Чорногорії, Предстоятель ПЦУ «завдає шкоду дружнім відносинам українського й чорногорського народу».

В УПЦ МП заяву українських дипломатів назвали провокативною та зажадали від МВС покарати її авторів.