• Головна
  • Новини
  • Митрополит Онуфрій разом з прихильниками Сербської Церкви пікетував адміністрацію президента Чорногорії...

Митрополит Онуфрій разом з прихильниками Сербської Церкви пікетував адміністрацію президента Чорногорії

01.03.2020, 09:44
Митрополит Онуфрій разом з прихильниками Сербської Церкви пікетував адміністрацію президента Чорногорії - фото 1
Митрополит УПЦ Московського Патріархату Онуфрій Березовський 29 лютого у столиці Чорногорії Подгориці знову взяв участь в акції протесту Сербської Православної Церкви проти чорногорської влади, яка підтримує новий закон про свободу релігії.

Митрополит УПЦ Московського Патріархату Онуфрій Березовський 29 лютого у столиці Чорногорії Подгориці знову взяв участь в акції протесту Сербської Православної Церкви проти чорногорської влади, яка підтримує новий закон про свободу релігії.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Митрополит Онуфрій, разом зі ще кількома представниками підрозділу Російської Православної Церкви в Україні, після Служби Божої спільно з митрополитом Чорногорським Сербської Православної Церкви Амфилохієм разом із ним звернувся до присутніх демонстрантів, відтак усі присутні пішли процесією вулицями Подгориці до будівлі адміністрації президента Мила Джукановича.

Попереднього дня, 28 лютого, Джуканович в інтерв’ю агентству «Ройтерз» звинуватив Сербію і Росію в тому, що вони використовують Православну Церкву для підриву незалежності його країни, її членства в НАТО і прагнення вступити до Європейського Союзу; агентство зазначає, що Белград і Москва заперечують ці звинувачення.

Митрополит Онуфрій уже брав участь у схожій антиурядовій акції в Подгориці 27 лютого. У січні делегація УПЦ МП на чолі з єпископом Баришівським Віктором (Коцабою) та заступником голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП протоєреєм Миколаєм Данилевичем теж разом із прихильками Сербської Церкви протестували проти уряду Чорногорії.

Єрархи УПЦ МП відтак стали першими закордонними священнослужителями, які долучився до протестів чорногорської опозиції, що тривають уже два місяці. Супротивники влади країни, за підтримки Белграда й Москви, стверджують, що новий закон про свободу релігії, ухвалений парламентом Чорногорії у грудні минулого року, спрямований проти Сербської Православної Церкви і що метою цього закону є відібрати майно СПЦ на території Чорногорії.

Іще перед поїздкою Онуфрія до Чорногорії в Україні, в канонічній Помісній Православній Церкві України звертали увагу, що «автокефальна Українська Православна Церква поважає канонічний порядок та не втручається у питання, які стосуються Чорногорії, і так само очікує поваги до канонічного порядку в питаннях, які стосуються України», а митрополит Російської Православної Церкви в Києві Онуфрій та інші архиєреї Московського Патріархату, запрошені до Чорногорії, не представляють Української Церкви.

Посольство України в Чорногорії так само наголошувало, що митрополит Онуфрій як єрарх Російської Православної Церкви не уповноважений висловлювати думку від імені більшості православних України і Православної Церкви України, а, коментуючи внутрішні справи Чорногорії, «завдає шкоду дружнім відносинам українського й чорногорського народу».

Новий чорногорський закон, проти якого протестує Сербська Церква, серед іншого, визначає, що релігійні організації муситимуть доводити своє право на майно, яким вони володіли до 1918 року, інакше воно переходить у власність держави. Саме в період із 1918 до 1920 років була ліквідована автокефальна Чорногорська Православна Церква, що існувала доти, але була поглинена Сербською Православною Церквою; таким чином, СПЦ не зможе довести своє право на майно, що належало до того року ЧПЦ.

Останнім часом Чорногорська Православна Церква була відновлена, але наразі вона перебуває в неканонічному статусі, не визнана світовим православ’ям. Її вірянами вважає себе близько третини православних чорногорців; близько двох третин далі залічує себе до вірян Сербської Православної Церкви.