• Головна
  • Новини
  • Посол Польщі в Україні прокоментував факти руйнування українських могил та пам’яток...

Посол Польщі в Україні прокоментував факти руйнування українських могил та пам’яток

29.02.2020, 10:34
Посол Польщі в Україні прокоментував факти руйнування українських могил та пам’яток - фото 1
Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцькі вважає, що напругу між країнами може зняти скасування мораторію на ексгумацію жертв Волинської трагедії

Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцькі вважає, що Україна та Польща можуть вирішити питання збереження пам’ятних знаків та могил.

«Кожен, хто помер, має право на хрест і могилу», – сказав Бартош Ціхоцькі в інтерв’ю «Главкому».

70_main.jpg
«А яка буде назва могили, ми вирішуватимемо спільно. Адже для української сторони наші герої не завжди герої, так само й ваші герої не завжди є героями для поляків. У нас є досвід 90-х років і ранніх 2000-х, коли ми вирішували ці справи і з’являвся якийсь компромісний текст. Як я розумію, будемо йти далі цим шляхом», – сказав посол.

Коментуючи акт вандалізму на могилі воїнів УПА в Підкарпатському воєводстві на горі Монастир, Бартош Ціхоцькі сказав, що польська сторона працює над цією справою, до процесу залучений посол України у Варшаві Андрій Дещиця.

Дипломат Ціхоцькі зауважив, що складно захищати зруйновані символи й знаки, які були встановлені без дозволу, самочинно, зусиллями української спільноти у Польщі чи польської в Україні. «У таких випадках і вам, і нам складно захищати ці місця. Тому треба все робити легально. Коли щось трапляється в Україні, то СБУ і поліція завжди реагує, так само як і польська поліція у Польщі», – сказав посол.

Нагадаємо, 20 січня стало відомо, що у Польщі на горі Монастир біля села Верхрата у Підкарпатському воєводстві невідомі знищили меморіальну дошку з могили воїнів Української повстанської армії.

Міністерство закордонних справ Польщі прокоментувало акт вандалізму на могилі воїнів УПА в Підкарпатському воєводстві, назвавши його спробою підірвати добросусідські відносини Польщі з Україною.