• Головна
  • Новини
  • УПЦ МП хоче притягнути до кримінальної відповідальності працівників Посольства України у Чорногорії...

УПЦ МП хоче притягнути до кримінальної відповідальності працівників Посольства України у Чорногорії

28.02.2020, 16:10
УПЦ МП хоче притягнути до кримінальної відповідальності працівників Посольства України у Чорногорії - фото 1
В УПЦ МП обурилися коментарем Посольства України в Чорногорії щодо візиту в цю країну Митрополита Онуфрія та вимагають покарати українських дипломатів.

В УПЦ МП обурилися коментарем Посольства України в Чорногорії щодо візиту в цю країну Митрополита Онуфрія та вимагають покарати українських дипломатів.

Про це йдеться у заяві Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП

Нагадаємо, Предстоятель УПЦ МП Онуфрій зараз перебуває у Чорногорії. До цієї країни він приїхав, щоби підтримати представників Сербської Православної Церкви (СПЦ), які виступають проти закону про свободу релігії, ухваленого парламентом цієї держави у грудні минуло року.

Ввечері 27 лютого Митрополит Онуфрій виступив з промовою на площі кафедрального собору Воскресіння Христового в м. Подгоріце.

У Посольстві України в Чорногорії відреагували на міжнародну діяльність Предстоятеля УПЦ МП. На своїй фейсбук-сторінці дипломати оприлюднили повідомлення, у якому серед іншого заявили, що митрополит Онуфрій, коментуючи внутрішні справи Чорногорії, «завдає шкоду дружнім відносинам українського й чорногорського народу».

Представникам ВЗЦЗ УПЦ МП у цьому дописі не сподобалося, що дипломати Предстоятеля УПЦ МП назвали «митрополитом Російської православної церкви в Києві» та «високопоставленим церковним чиновником Російської православної церкви».

Священнослужителів УПЦ МП також обурило, що українські дипломати на своїй фейсбук-сторінці опублікували статтю про їхню Церкву та коментар ПЦУ про приїзд Митрополита до Чорногорії.

«Посольство на власній фейсбук-сторінці наступною публікацією розміщає критичну по відношенню до УПЦ статтю журналіста Božidar Proročić, в якій автор фактично повторює тези попереднього допису Посольства. Також стало відомо, що Посольство розіслало по чорногорських ЗМІ недавній коментар іншої релігійної організації, а саме ПЦУ, щодо приїзду до цієї країни Блаженнішого Митрополита Онуфрія. У ЗМІ також почала з’являтися інформація, що подібні тексти розсилаються і від Посольства України в Республіці Сербія», — йдеться у дописі Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП.

Як стверджують в УПЦ МП, візит Митрополита Онуфрія до Чорногорії не переслідує жодних політичних цілей і «як глава найбільшого православного релігійного об’єднання України він має право представляти його на всіх рівнях в тому числі й міжнародному, та в усіх організаціях незалежно від форм власності і підпорядкування».

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП відтак очікує від МЗС України пояснень щодо коментаря Посольства України в Чорногорії та вимагає притягнути посадових осіб Посольства України в Чорногорії до кримінальної відповідальності за розпалювання релігійної ворожнечі.

Як відомо, Предстоятель УПЦ МП Онуфрій у Чорногорії перебуватиме до 29 лютого. 27 лютого він разом митрополитом Чорногорським і Приморським Амфілохієм очолив вечірнє богослужіння в храмі Воскресіння Христового, а згодом – взяв участь у хресному хід та виступив з промовою біля храму.

Як вже інформувала РІСУ, представники УПЦ МП не вперше беруть участь у спільних акція з представниками Сербської Церкви

У січні делегація УПЦ МП на чолі з єпископом Баришівським Віктором (Коцабою) та заступником голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП протоєреєм Миколаєм Данилевичем взяли участь в антиурядових протестних акціях у Чорногорії проти закону про свободу віросповідання. Цей закон чорногорський парламент прийняв 27 грудня 2019 року, він спрямований на зменшення впливу Сербської Церкви в Чорногорії і передбачає націоналізацію храмів, зведених до 1918 року.

У країні почалися масові протести на підтримку Сербської Церкви, а на мітингу в Косово навіть помітили куратора з ГРУ РФ. В інформаційному полі Росія підтримує Сербську Церкву, а прагнення чорногорців мати власну Церкву пояснює “агресивним націоналізмом”.

Президент Чорногорії Джуканович звинуватив Сербську Церкву у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі: “Вони вважають, що Чорногорія була створена помилково”.

В середині січня президент Сербії Александар Вучич заявив про “безправне становище” сербів у Чорногорії та необхідність їх захищати.