• Головна
  • Новини
  • Очільник УПЦ МП взяв участь в антиурядових протестних акціях у Чорногорії...

Очільник УПЦ МП взяв участь в антиурядових протестних акціях у Чорногорії

28.02.2020, 09:50
Очільник УПЦ МП взяв участь в антиурядових протестних акціях у Чорногорії - фото 1

Митрополит УПЦ Московського Патріархату Онуфрій прибув до Чорногорії і разом із чорногорським архиєпископом Сербської Православної Церкви Амфілохієм увечері 27 лютого взяв участь у кількох коротких молебнях у рамках антиурядових протестних акціях на вулицях столиці країни Подгориці.

Митрополит УПЦ Московського Патріархату Онуфрій прибув до Чорногорії і разом із чорногорським архиєпископом Сербської Православної Церкви (СПЦ) Амфілохієм увечері 27 лютого взяв участь у кількох коротких молебнях у рамках антиурядових протестних акціях на вулицях столиці країни Подгориці. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Віряни СПЦ протестують проти закону про свободу релігії, ухваленого парламентом Чорногорії у грудні минулого року. Чорногорська опозиція, за підтримки Белграда й Москви, стверджує що цей закон спрямований проти Сербської Православної Церкви. Опозиціонери вважають, що метою закону є відібрати майно СПЦ на території Чорногорії.

У повідомленнях сербських ЗМІ Предстоятеля УПЦ МП Онуфрія називають «митрополитом Київським і всієї України», не згадуючи, що він підпорядкований Московському Патріархатові і що він втратив цей титул після створення єдиної канонічної в Україні Помісної Православної Церкви України.

У ПЦУ перед поїздкою Онуфрія звертали на це увагу чорногорських ЗМІ і наголошували: «Автокефальна Українська Православна Церква поважає канонічний порядок та не втручається у питання, які стосуються Чорногорії, і так само очікує поваги до канонічного порядку в питаннях, які стосуються України».

Посольство України в Чорногорії оприлюднило повідомлення, в якому мовиться, що митрополит Онуфрій, як єрарх Російської Православної Церкви, не уповноважений висловлювати думку від імені більшості православних України та Православної Церкви України. Посольство зазначає що митрополит, коментуючи внутрішні справи Чорногорії, «завдає шкоду дружнім відносинам українського й чорногорського народу».

Як вже інформувала РІСУ, представники УПЦ МП вже не вперше беруть участь у вуличних протестах у Чорногорії пліч-о-пліч разом з прихильниками Сербської Церкви.

27 делегація УПЦ МП на чолі з єпископом Баришівським Віктором (Коцабою) та заступником голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП протоєреєм Миколаєм Данилевичем взяли участь у схожих антиурядових протестних акціях у Чорногорії.