• Головна
  • Новини
  • Російська пропаганда виставляє українську автокефалію, як загрозу для Вірменії, Грузії та Молдови – дослідження...

Російська пропаганда виставляє українську автокефалію, як загрозу для Вірменії, Грузії та Молдови – дослідження

01.10.2019, 09:32
30 вересня ГО «Інтерньюз-Україна» представила дослідження «Більше ніж релігія: Що медіа у Вірменії, Грузії, Молдові та Україні повідомляють про автокефалію Церкви України».

30 вересня ГО «Інтерньюз-Україна» представила дослідження «Більше ніж релігія: Що медіа у Вірменії, Грузії, Молдові та Україні повідомляють про автокефалію Церкви України».

Аналітики провели транскордонний моніторинг присутності месиджів російської пропаганди у медіа чотирьох країн, які повідомляли про українську автокефалію протягом 1 вересня–30 листопада 2018 р. 

«Найбільш поширений у Вірменії, Грузії, Молдові та Україні наратив говорить про обов’язковість єднання православного світу перед лицем втручання Заходу. Незалежна Православна Церква України виставляється як загроза цій єдності та один із інструментів, які використовуються Заходом у геополітичному протистоянні з Росією»,  — зауважив Андрій Кулаков, програмний директор ГО «Інтерньюз-Україна».

 Віталій Рибак, аналітик ГО «Інтерньюз-Україна», сказав під час пресконференції, що заснування ПЦУ спричинило фундаментальні зміни в контексті російського впливу та структури м’якої сили у пострадянських країнах. «Цей факт ставить під сумнів статус Москви як провідного духовного центру Православної Церкви, яким вона прагне бути вже понад 300 років», — підкреслив Рибак.

Російська пропаганда є вкрай гнучкою і адаптується до ситуації в кожній країні. У темі автокефалії українського православ’я Кремль майстерно використовує слабкі місця досліджуваних країн.  

Аналітики вибрали для моніторингу по два телеканали та два онлайн-ресурси з дотриманням балансу проєвропейських та євроскептичних, проурядових та проопозиційних медіа у кожній країні.

Серед проаналізованих українських медіа виділяється strana.ua — 37,9% матеріалів цього видання дуже наближені до месиджів, розповсюджуваних російською пропагандою проти автокефалії української церкви. Серед них: «Україну очікує громадянський конфлікт на релігійний основі», «США керують політичним та релігійним життям України», «Влада України почала гоніння проти священників Московського Патріархату». Також strana.ua називає Вселенський Патріархат «Стамбульським Патріархатом», аби не підкреслювати його верховенство над Московським Патріархатом.

У Грузії автокефалія УПЦ часто подавалася у контексті проблеми автокефалії абхазької Церкви. «Зустрічався такий пропагандистський наратив: визнання української автокефалії неминуче призведе до визнання автокефалії інших Церков — таких як абхазька», — наголосив Нугзар Суарідзе, старший програмний менеджер Journalism Resource Center (Грузія).

У Вірменії натякали, що Томосу не буде, оскільки уряд Туреччини уклав угоду з Росією і не дозволить Вселенському Патріархату визнати автокефалію ПЦУ. Борис Навасардян, президент Yerevan Press Club (Вірменія), зауважив, що «Україна у вірменських ЗМІ представлялася країною-союзником Вселенського Патріархату, розташованого в Туреччині, що важливо у світлі напружених вірмено-турецьких взаємин».  

В усіх цих меседжах червоною ниткою проходила одна думка: створення незалежної Православної Церкви України — небезпечна подія для вашої країни (Вірменії, Грузії або Молдови), а отже, підтримувати її не слід. 

Зусиллям Росії можна протидіяти, якщо національний уряд, медіа та громадянське суспільство Вірменії, Грузії, Молдови та України працюватимуть разом. Серед рекомендацій: запровадження санкцій проти агентів інформаційного впливу, покращення медіаграмотності громадян, створення антирейтингів ЗМІ та самоорганізація журналістів.

Переглянути дослідження в електронній формі українськоюросійською та англійською мовами