• Головна
  • Новини
  • Візит Папи в Україну сприяв би зменшенню насильства на сході, - архиєпископ Борис Ґудзяк...

Візит Папи в Україну сприяв би зменшенню насильства на сході, - архиєпископ Борис Ґудзяк

09.09.2019, 10:05
Візит Папи в Україну сприяв би зменшенню насильства на сході, - архиєпископ Борис Ґудзяк - фото 1
Архиєпископ Української Греко-Католицької Церкви Борис Ґудзяк закликає Папу Римського Франциска відвідати Україну, хоча і визнає, що такий візит може викликати заперечення Росії.

Архиєпископ Української Греко-Католицької Церкви Борис Ґудзяк закликає Папу Римського Франциска відвідати Україну, хоча і визнає, що такий візит може викликати заперечення Росії.

Візит Папи Римського сприяв би зменшенню насильства на сході України, вважає Ґудзяк. «Ми переконані, якщо б Папа приїхав до України, вбивства якщо б не припинились, то зменшились би», – наголосив Ґудзяк в інтерв'ю католицькому виданню Crux, повідомляє Радіо Свобода.

47 єпископів УГКЦ нині перебувають на Синоді у Римі. Це нагода пояснити Священному Престолу, що відбувається в Україні, наголошує архиєпископ.

«Ми не сумніваємось, що Священний Престол солідарний з Україною і, зокрема з Українською Греко-Католицькою Церквою», – наголошує він.

Архиєпископ відзначає, що РПЦ відіграє певну роль, прагнучи перешкодити візиту Папи до України.

«Думка Москви стосовно будь-чого важливого в Українській Греко-Католицькій Церкві нависала тінню протягом щонайменше останніх 50 років, із 1960-х», – говорить владика Ґудзяк. Він не втрачає надію на здійснення папського візиту до країни. «Чи думаю я, що це станеться? Я не здивуюсь, якщо так», – говорить Ґудзяк виданню.

«Цей Папа – Папа несподіваних сюрпризів і великої прихильності до народів та місць, що перебувають на межі, а Україна – географічно на межі Європи, – додав він, – вона страждає від війни і її назвали найбіднішою країною Європи, вона має 10 мільйонів мігрантів поза країною».

Однак, Папа Римський Франциск обережно ставиться до позиції Української Греко-Католицької Церкви, зауважує Віктор Гаетан, кореспондент National Catholic Register у статті для Foreign Affairs, присвяченій аналізу зовнішньополітичних поглядів понтифіка.

УГКЦ стоїть на прозахідних позиціях у конфлікті в Україні, зазначає аналітик у статті «Священна дипломатія Папи Римського в Україні», а Папа притримується більш поміркованих позицій в оцінці конфлікту.

Гаетан, зокрема, нагадує заклик Глави УГКЦ Святослава Шевчука в Буенос Айресі до християн протистояти «терористичному насильству і відвертій військовій агресії з-за кордону», говорячи про агресію Росії в Україні. Папа відкинув конфронтаційний підхід Шевчука і засудив конфлікт в Україні як «братовбивчу війну».

В лютому 2015 року Папа Римський сказав українським єпископам триматись далі від політики і відзначив, що «сенс справедливості та правди, перед політикою – це мораль».