• Головна
  • Новини
  • Зеленський відмовився підписувати з Патріархом Варфоломієм спільну заяву на екологічну тематику...

Зеленський відмовився підписувати з Патріархом Варфоломієм спільну заяву на екологічну тематику

09.08.2019, 10:48
Зеленський відмовився підписувати з Патріархом Варфоломієм спільну заяву на екологічну тематику - фото 1
Зустріч з Патріархом Варфоломієм була ініціативою президента Володимира Зеленського й такий крок президента експерти оцінюють як гарний знак і намагання налагодити добрі стосунки з Константинополем.

Зустріч з Патріархом Варфоломієм була ініціативою президента Володимира Зеленського, і такий крок президента експерти оцінюють як гарний знак і намагання налагодити добрі стосунки з Константинополем.

Про це повідомляє ВВС News Україна.

Кілька співрозмовників ВВС розповіли, що зустріч і розмова пройшли нормально, у "позитивному настрої".

Після зустрічі Патріарх Варфоломій з посмішкою та традиційними прощанням з поцілунками провів Зеленського з патріархії аж до автомобіля.

Але перед зустріччю між представниками Константинополя та офісом президента Зеленського виникли непорозуміння.

Зокрема, спочатку планувалось, що Патріарх та президент України підпишуть спільну заяву. Про плани підписання документу підтверджували джерела як у Києві, так і в Стамбулі.

Проте в останній момент сторони не порозумілись і, як стверджують співрозмовники, у команді президента відмовилась підписувати документ, який готували на Фанарі у співпраці з МЗС.

За словами одного зі співрозмовників, заява переважно мала стосуватись екологічної тематики, адже Патріарх Варфоломій відомий своєю діяльністю у цій сфері, його навіть часто неформально називають "Зеленим Патріархом".

Співрозмовники ВВС News Україна не змогли пояснити, чому офісу президента не сподобалась заява на екологічну тему, й зауважують, що там не було політичних провокаційних формулювань.

Після зустрічі президент Зеленський практично не спілкувався з журналістами, які зібрались у патріархії.

В офісі президента також відмовились відповісти на питання, чому не підписали спільну заяву.

Згодом офіс президента оприлюднив короткий реліз. Згідно з ним, Патріарх Варфоломій підтримав суверенітет України, а Зеленський подякував йому за підтримку.

"Влада не повинна втручатися у церковні справи, я захищатиму незалежність Церкви", - процитувала президента прес-служба Зеленського.

У Константинополі пізніше розповіли головну тему розмови - розвиток Української Автокефальної Церкви.

"Константинополь не буде втручатись у внутрішні справи Православної Церкви України, вона абсолютно незалежна", - заявив Патріарх Варфоломій.

Також прес-служба наводить звернення Патріарха до президента: "Ваш візит здійснюється після становлення нової Православної Церкви України, й ми молимось, щоб вона завжди мала вашу підтримку та захист".

Натомість пан Зеленський, як вказує прес-служба Патріархії, висловив радість від візиту та вважав за честь зустрітись з Патріархом.