• Головна
  • Новини
  • Нотр-Дам востане і відновиться віра, - митрополит Борис (Ґудзяк)...

Нотр-Дам востане і відновиться віра, - митрополит Борис (Ґудзяк)

16.04.2019, 09:22
Нотр-Дам востане і відновиться віра, - митрополит Борис (Ґудзяк) - фото 1

Митрополит Філадельфійський архиєпископ Борис (Ґудзяк), який 4 червня офіційно очолить УГКЦ у США, а до того часу з 2012 року обіймав пост Апостольського Екзарха м Франції, Бельгії і країн Бенелюксу УГКЦ на своїй сторінці у Facebook емоційно відреагував на пожежу у соборі Паризької Богоматері, назвавши цю трагедію не лише «потрясінням епохальним, але й доленосним».

Митрополит Філадельфійський архиєпископ Борис (Ґудзяк), який  4 червня офіційно очолить УГКЦ у США, а до того часу з 2012 року обіймав пост Апостольського  Екзарха у Франції, Бельгії і країн Бенілюксу УГКЦ на своїй сторінці у Facebook емоційно відреагував на пожежу у соборі Паризької Богоматері, назвавши цю трагедію не лише «потрясінням епохальним, але й  доленосним».

Нотр-Дам.jpg

«Світова реакція свідчить, що, незважаючи на наш раціоналізм, деконструкцію і десакралізацію, святість символів не втрачена…

Те, що відбулося, жахливе, але в глибині душі я переконаний, що це потрясіння епохальне і доленосне. Воно промовить до душ, посіє в серцях запитання -

Чому так бентежить і болить?
Що ми втрачаємо в попелі цієї пожежі?
Що ми хочемо віднайти, відновити, оживити?

Нотр-Дам востане і відновиться віра.

Бо без неї, немає краси, ні глибини, ні правдивого життя...

Наш сьогоднішний жах і переживання - це парадоксальний коментар, відповідь на культуру одноразовості і споживацтва. Ми враженні, що пропадає щось вічне...помимо наших щоденних звичаїв і рефлексів.

Ми так прагнемо вічності...

Пережитий світом шок це— заклик до подвигу, до тривалої Хресної Дороги, яка провадить до Воскресіння, до вічного правдивого життя.

В цю ніч, світ прокинувся. Навряд чи всі до кінця зрозуміли, що побачили, але вони щось пережили і будуть думати та молитися.

І відбудовувати...
...не вперше...
і не лише храм...
...а цивілізацію...

Бо храм - це символ. Він несе далі і в глиб. За ним –таїнство. За ним - спасіння. За ним - дар життя.

Життя здобувається Смертю, яка смерть долає. І там, де сокрушені сили ада, проявляється Божа слава, до якої у цих днях запрошує нас Господь і його Пресвята Мати - Notre Dame.

Ідім, не сумніваймось!»