• Головна
  • Новини
  • Синод ПЦУ просить світову спільноту захистити Українську Церкву в окупованому Криму та ОРДЛО...

Синод ПЦУ просить світову спільноту захистити Українську Церкву в окупованому Криму та ОРДЛО

06.03.2019, 10:24
Священний Синод ПЦУ, який відбувся 4 березня у Києві, прийняв звернення до світової спільноти вплинути на окупантів, які переслідують Православну Церкву України на окуповваних територіях Криму та ОРДЛО.

Священний Синод ПЦУ, який відбувся 4 березня у Києві, прийняв звернення до світової спільноти вплинути на окупантів, які переслідують Православну Церкву України на окуповваних територіях Криму та ОРДЛО.

«Заявляючи про нібито «гоніння» щодо Московського Патріархату в Україні, російські церковні та державні діячи замовчують та ігнорують численні факти справжніх переслідувань, яких зазнають віруючі різних українських Церков і релігійних організацій, зокрема нашої Церкви, на окупованих Росією українських територіях Донбасу та в Криму», - йдеться у документі.

Як зазначають автори звернення, в окупованому Криму вже протягом п’яти років не припиняють утиски вірян ПЦУ. Окупанти відібрали кафедральний храм у Сімферополі та затримали за надуманим приводом архиєпископа Климента. Схожа ситуація і в ОРДЛО: 1 березня виникла загроза повної заборони діяльності ПЦУ, повної конфіскації майна та депортації.

«Враховуючи ці загрози та постійний тиск на духовенство і вірних нашої Церкви на окупованих Росією українських територіях Донбасу та в Криму, звертаємося до Організації об’єднаних націй, Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ), до країн-гарантів «Мінського процесу», до Європейського Союзу та загалом до усіх демократичних країн, міжнародних та міжконфесійних інституцій із закликом вплинути на тих, від кого на цих територіях залежить прийняття рішень, для того, щоби припинити ескалацію гонінь на нашу Церкву.

Просимо також всіх віруючих, особливо у дні наступного Великого Посту, молитися про перемогу і мир, про громади і духовенство нашої Церкви на окупованих територіях Донбасу та в Криму і за всіх, хто страждає від поневолення», - наголошують учасники Священного Синоду ПЦУ.