• Головна
  • Новини
  • УПЦ МП повідомила ООН і ЄС про "масові порушення прав людини в Україні"...

УПЦ МП повідомила ООН і ЄС про "масові порушення прав людини в Україні"

18.02.2019, 15:40
Церква запрошує міжнародних спостерігачів приїхати і переконатися в тому, що насправді відбувається в Україні.

Глава представництва УПЦ МП при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор (Коцаба) звернувся до офіційних осіб ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн. Про це повідомляє прес-служба УПЦ МП.

Він повідомив про «факти масових порушень прав людини в Україні і реальну загрозу ескалації релігійних конфліктів».

«Православні віруючі України стали заручниками політичної гри перших осіб держави, втягнули в ці процеси Константинопольського Патріарха Варфоломія, що вже призвело до численних зіткнень на релігійному ґрунті», - запевнив Коцаба.

«Сьогодні храми нашої Церкви, які мають тисячолітню історію, захоплюють, віруючих б'ють, а державні чиновники змушують священнослужителів УПЦ переходити в підтримувану президентом" нову Церкву», - сказав єпископ.

За його словами, Служба безпеки викликає на допити священиків, а єпископи можуть виїжджати за кордон тільки після попереднього допиту і посиленого огляду спеціальними держслужбами.

Він також навів відео кадри конфліктів між віруючими різних конфесій і захоплень храмів в присутності поліції. «Протягом останніх п'яти років політики високого рівня відкрито висловлюють неприязнь до нашої Церкви», - підкреслив Коцаба.

Він додав, що закон про перейменування організацій, який зобов'язує УПЦ МП включити в свою назву приналежність до РПЦ, є «втручанням у справи Церкви».

«Ми ніколи не заперечували наш духовний зв'язок з РПЦ, від якої УПЦ отримала незалежність у всіх адміністративно-управлінських і фінансово-господарських питаннях», - зазначив він.

«Ось вже 29 років адміністративний центр управління Української Православної Церкви знаходиться в столиці нашої незалежної держави - місті Києві», - запевнив Коцаба.

«Не дивлячись на це, президент та інші політики намагаються звинуватити нас в неіснуючих « зв'язках з Москвою», «сепаратизмі», «пропаганді руського мира», навішуючи на наших віруючих політичні ярлики», - обурений він.

«Мільйони віруючих нашої Української Православної Церкви виступають із закликом до офіційних осіб європейських і міжнародних інститутів підняти свій вагомий голос і втрутитися в події, що відбуваються в Україні», - запевнив єпископ.

«Ми запрошуємо всіх зацікавлених журналістів, правозахисників, чиновників ООН, ЄС та інших країн, - приїхати в Україну і побачити на власні очі все, що відбувається, щоб детально вивчити наше складне становище», - закликав Коцаба.