Сенат США визнав Голодомор в Україні геноцидом

05.10.2018, 09:01
Сенат Сполучених Штатів визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу – про це повідомляє посольство України у Вашингтоні.

Сенат Сполучених Штатів визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу – про це повідомляє посольство України у Вашингтоні.

«Сенат США одностайним рішенням ухвалив двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, де Голодомор 1932–1933 років визнається геноцидом українського народу. Так, зокрема, до постановляючої частини документа включено визнання Сенатом висновків Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що «Сталін та його оточення вчинили у 1932–1933 рр. геноцид проти українців», – сказано у повідомленні.

Як наголошують у посольстві, резолюція засуджує порушення прав людини, вчинені владою СРСР проти українців, її автори висловлюють співчуття жертвам Голодомору та закликають поширювати інформацію про трагедію.

«Щиро вдячні Сенатові США та головним співавторам резолюції – співголовам Сенатського українського корпусу, сенаторам Роберту Портману та Річарду Дурбіну за це історичної ваги рішення», – йдеться у повідомленні посольства.

Раніше документ затвердив комітет із закордонних відносин США при Сенаті.

Подібну ж резолюцію затвердив комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу, і наразі документ очікує розгляду на пленарному засіданні.