• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ подякував меру Вільнюса за підтримку УГКЦ та української громади...

Глава УГКЦ подякував меру Вільнюса за підтримку УГКЦ та української громади

25.09.2018, 10:30
Глава УГКЦ подякував меру Вільнюса за підтримку УГКЦ та української громади - фото 1
У контексті завершення візиту Папи Франциска до Литви 24 вересня Патріарх Святослав зустрівся з мером м. Вільнюса п. Ремігіюсом Шимашиюсом.

У контексті завершення візиту Папи Франциска до Литви 24 вересня Патріарх Святослав зустрівся з мером м. Вільнюса п. Ремігіюсом Шимашиюсом.

Святослав_і_мер_Вільнюса.jpg

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, сторони обговорили напрямки розвитку давньої Василіанської обителі та храму Пресвятої Трійці як важливого душпастирського та паломницького центру УГКЦ, що становить теж невід‘ємну частину історії та литовської тотожності м. Вільнюса. 

Пані Генуте Кіркєне, доктор історичних наук, професор Вільнюського університету, наголосила на тому, що цей храм збудував князь Костянтин Острозький як вдячність Богові за перемогу над московським військом.

Мер Вільнюса виявив особливу увагу до виховання дітей українських емігрантів, створення української школи чи хоча б окремих українських класів у литовських школах та запропонував програму розвитку освіти зі збереженням української національної та духовної культури.

На завершення Блаженніший Святослав подякував п. Ремігіюсу за зустріч і підтримку УГКЦ та української громади. Сторони обмінялися пам’ятними подарунками.

Довідка РІСУ. Вільнюський храм Пресвятої Трійці у червні 2017 року відзначив свій 500-літній ювілей. У 1514 році його збудував князь Костянтин Острозький у подяку Господу Богу за перемогу під м.Оршею. На початку ХVІІ століття у цій святині звершував свій духовний подвиг святий священномученик Йосафат Кунцевич.

Отці василіани є єдиними греко-католицькими священнослужителями в Литовській Республіці. Вони опікуються не лише місцевими українцями та литовцями, а й заробітчанами, які доволі часто приїжджають у Вільнюс на будівельні роботи, та студентами, котрі тут навчаються. Також обслуговують парафіян у Клайпеді, Елєктренаї, Йонаві та Каунасі. Без них не відбувається жоден патріотичний захід, пов’язаний з Україною.

2017 року отці василіани відзначили 25-річчя повернення до Литви. 10 листопада 2017 року в Литві відбулися урочисті заходи з відзначення 400-річчя заснування Василіанського чину Святого Йосафата за участі Патріарха Святослава, Предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви.