До України приїде посол США з питань релігійної свободи

11.09.2018, 11:48
До України приїде посол США з питань релігійної свободи - фото 1
Посол Сполучених Штатів з питань міжнародної релігійної свободи Сем Браунбек приїде в Україну.

Держдеп.jpgПосол Сполучених Штатів з питань міжнародної релігійної свободи Сем Браунбек приїде в Україну.

Про це повідомляє Державний департамент США, інформує «Громадське».

Посол планує зустрітися з представниками влади, а також українськими релігійними лідерами.

Після України Браунбек попрямує до Польщі, де візьме участь у конференції Організації з безпеки і співробітництва в Європі, яка присвячена правам людини. Він обговорить репресії проти мирних членів етнічних та релігійних груп. Зокрема, американський посол планує відвідати територію концтабору «Аушвіц».

Також Браунбек планує відвідати Узбекистан, де збирається зустрітися з посадовцями країни та обговорити з ними політику релігійної свободи.

Як РІСУ інформувала, Президент Петро Порошенко 18 квітня провів зустріч з Предстоятелями православних Церков України та офіційно прийняв Звернення для передачі Вселенському Патріарху Варфоломію про надання українській Церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архиєреїв, які підтримали це рішення.  Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет офіційно передав Президенту Звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання українській Церкві Томосу про автокефалію, підписане усіма архиєреями УПЦ КП. Глава держави також провів зустріч з Митрополитом Київським і всієї України Макарієм, Предстоятелем Української Автокефальної Православної Церкви та офіційно прийняв Звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання українській церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архиєреїв УАПЦ.

29 квітня Президент Петро Порошенко звернувся до Патріарха Варфоломія з проханням  надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні.

16 червня ВРУ також попросила  Вселенського Патріарха Варфоломія I видати указ про автокефалію Православної Церкви в Україні і визнати нечинним акт 1686 року, яким Москва вивела Київський Патріархат з-під юрисдикції Константинополя.

«Автокефалія – питання незалежності України», - заявив Президент на Володимирській гірці.

Україна не питатиме дозволу в Росії щодо європейської та євроатлантичної інтеграції. Так само і щодо створення єдиної помісної Церкви. Про це Президент Петро Порошенко наголосив в інтерв'ю житомирському телеканалу "CK1.

Вселенський Патріарх під час зустрічі з Патріархом РПЦ Кирилом (який спеціально прибув до Стамбула, щоб  відмовити Патріарха Варфоломія від Томосу)  повідомив російському Патріарху, що 25-річний розкол в українському православ’ї наближається до кінця. Константинопольський Патріархат готовий надати Українській Церкві автокефалію: «Це буде не створення нового розколу, а приєднання до Церкви».

Патріарх Варфоломій виступив з промовою на Синаксі, засідання якого тривають 1-4 вересня у Патріаршому соборі св. Георгія в Константинополі (Стамбулі), Туреччина. У промові Вселенський Патріарх Варфоломій зупинився на труднощах, з якими зіткнулося українське православ’я, назвавши їх труднощами не сьогоднішнього дня, труднощами, які не створив Вселенський Патріархат, але які він повинен і має законне право вирішити.

Після Синаксу Патріарх Варфоломій призначив екзархами Вселенського Патріархату  у Києві архиєпископа Памфілійського Даниїла (Зелінського) із США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади в рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні. Вони мають скликати єпископів  УПЦ КП, УАПЦ і тих владик УПЦ (МП), які підтримують створення єдиної помісної православної Церкви України для проведення Собору, на якому буде обрано Предстоятеля новоутвореноїї Церкви. Йому й передасть Варфоломій Томос.

Синод РПЦ 8 вересня 2018 року оприлюднив заяву, в якій висловив «протест і глибоке обурення» у зв’язку з опублікованим 7 вересня комюніке Головного секретаріату Священного Синоду Константинопольського Патріархату, в якому повідомляється про призначення двох єрархів цієї Церкви — архиєпископа Памфільського Даниїла (США) та єпископа Едмонтонського Іларіона (Канада) — «екзархами» Константинопольського Патріархату в Києві». Синод РПЦ назвав дії Константинополя антиканонічними і пригрозив розколом світового православ’я.