• Головна
  • Новини
  • Болгарський Патріарх не виступав проти української автокефалії, — АП...

Болгарський Патріарх не виступав проти української автокефалії, — АП

20.06.2018, 18:44
Болгарський Патріарх не виступав проти української автокефалії, — АП - фото 1
«Болгарський Патріарх Неофіт не виступав проти автокефалії Православної Церкви в Україні», – заявив в ексклюзивному коментарі власкору РІСУ заступник Голови Адміністрації Президента України Ростислав Павленко.

«Болгарський Патріарх Неофіт не виступав проти автокефалії Православної Церкви в Україні», – заявив в ексклюзивному коментарі власкору РІСУ заступник Голови Адміністрації Президента України Ростислав Павленко. Так він прокоментував інформацію, яку подала інформаційна агенція «УНІАН-релігії» на своєму сайті 20 червня 2018 року. В агенції фактично приписали Патріархові Неофіту позицію, якої він не висловлював. Журналісти сприйняли слова про необхідність діяти відповідно до канонів, як неприйняття автокефалії, що не одне і те саме.

Фото зі сайту www.bg-patriarshia.bg

Як вже повідомляла РІСУ, 15 червня у приміщенні єпископських зборів у Софії відбулася зустріч Болгарського Патріарха Неофіта і Ростислава Павленка, спецпредставника  Президента України з релігійних питань. Патріарх Неофіт сказав, що ситуація в Україні неодноразово обговорювалася на засіданнях Синоду Болгарської Православної Церкви і сам Глава БПЦ кілька разів заявляв про свою позицію з цих проблем. Секретар Священного Синоду БПЦ єпископ Герасим додав, що Синод добре знайомий з українською ситуацією і розуміє усю її складність, однак висловився за суворе дотримання церковних канонів, яких протягом століть дотримується Православна Церква.

Наприкінці розмови Патріарх заявив, що потрібно посилити молитви до Бога. «Якщо щось неможливо для людини, то можливо для Бога», – зазначив першоєрарх БПЦ.

У цьому ж матеріалі УНІАН-релігії зазначалось, що і Польська Церква висловила «подібну позицію», що створює хибну ілюзію, наче Польська Церква так само не підтримує українську автокефалію. Синод ПАПЦ також висловився за дотримання канонів Церкви, однак не виступав проти української автокефалії. Проте в УПЦ (МП) намагались все ж таки представити іншу позицію польського єпископату. Церковні ресурси перекрутили слова Митрополита Варшавського Сави, про що заявляв Ростислав Павленко.

Представник Церкви о. Микола Данилевич намагався спростувати слова Павленка, пославшись на таємний лист від поляків. Однак оприлюднити цього листа відмовився.

Нагадаємо, що інформаційна агенція «УНІАН-релігії» цього року двічі (у I та II кварталах) ставала лідером недоброчесних ЗМІ України, які займаються «джинсою». Такого висновку дійшли експерти Інституту масової інформації, які займаються дослідженням «джинси» в ЗМІ. Фахівці зазначають, що в першому кварталі УНІАН-релігії в середньому публікувала 50 «джинсових матеріалів» на тиждень. Найбільшим замовником в УНІАН-р, згідно з висновками аналітиків, була Українська Православна Церква (Московського Патріархату).