• Головна
  • Теми
  • Кравчук і Кучма просили Чеського митрополита Ростислава підтримати автокефалію УПЦ...

Кравчук і Кучма просили Чеського митрополита Ростислава підтримати автокефалію УПЦ

31.05.2018, 14:36
Кравчук і Кучма просили Чеського митрополита Ростислава підтримати автокефалію УПЦ - фото 1
Колишні президенти України Леонід Кравчук та Леонід Кучма 30 травня відвідали Предстоятеля Церкви Чеських земель та Словаччини, митрополита Ростислава, повідомляє офіційна прес-служба Пряшівської єпархії.

Колишні президенти України Леонід Кравчук та Леонід Кучма 30 травня відвідали Предстоятеля Церкви Чеських земель та Словаччини, митрополита Ростислава, повідомляє офіційна прес-служба Пряшівської єпархії. У зустрічі також брали участь екс-президент Словаччини Рудольф Шустер, надзвичайний та повноважний Посол України в Словаччині Юрій Мушка та почесний консул України в Словацькій республіці Станіслав Обіцькі.

Більша частина розмови була присвячена історії Православної Церкви в Україні, а також складній соціально-релігійній ситуації в країні. Президенти передали митрополитові Ростиславу побажання дванадцяти мільйонів православних віруючих щодо утворення автокефальної Православної Церкви в Україні.

Очільник Чеської Церкви заявив, що будь-яке втручання з боку представників державної влади в питання релігії є неприйнятним в демократичному суспільстві.

«Розкол, що виник внаслідок людського егоїзму може бути вилікуваний тільки через покаяння та повернення до Церкви» – наголошує митрополит. Він вважає, що нова автокефалія повинна мати всеправославний консенсус.

В кінці зустрічі митрополит Ростислав висловив надію, що складна церковна ситуація в Україні буде вирішена в такий канонічний спосіб, щоби це не спровокувало погіршення і без того напруженої суспільно-політичної ситуації в країні.

Як зазначає богослов Ілля Бей, фактично митрополит Ростислав повторює штампи московської пропаганди, однак подає їх в редакції, прийнятній для Константинополя. Це і не дивно, адже ця Церква лише 20 років тому отримала від Константиполя підтвердження власного автокефального статусу, який їй надала Москва у 1951 році. Також Вселенський Патріархат зіграв ключову роль у вирішенні розколу Чеської Церкви, який стався у 2013 році після відставки екс-предстоятеля Церкви митрополита Христофора.

Ці штампи полягають в наступному:

1) Влада не має втручатись в церковні питання;

2) Розкол став наслідком егоїзму [мається на увазі патріарха Філарета];

3) Автокефалія має бути результатом всеправославного консенсусу.

Нагадаємо, що тему автокефалії Православній Церкві в Україні обговорював Посол США в Греції Джефрі Пайєтт з архиєпископом Єронімом, та Голова Верховної Ради Андрій Парубій с патріархом Єрусалимським Феофілом.

Фото прес-служби єпархії