• Головна
  • Новини
  • У Стамбулі стартував саміт мусульманських меншин. Активність української делегації дратує росіян...

У Стамбулі стартував саміт мусульманських меншин. Активність української делегації дратує росіян

17.04.2018, 11:16

В Стамбулі 16 квітня розпочав роботу Всесвітній саміт мусульманських меншин. На форум приїхали делегати з майже двох сотень країн світу. Від України участь у Всесвітньому саміті релігійних меншин бере муфтій Духовного управління мусульман України «УММА» Саїд Ісмагілов. Захід триватиме до 19 квітня.

В Стамбулі 16 квітня розпочав роботу Всесвітній саміт мусульманських меншин. На форум приїхали делегати з майже двох сотень країн світу.

Від Українни участь у Всесвітньому саміті релігійних меншин бере муфтій Духовного управління мусульман України «УММА» Саїд Ісмагілов. Захід триватиме до 19 квітня.

Як повідомив муфтій у себе на Фейсбуці, саміт відкривали Президент Туреччини Реджеп Ердоган, Прем'єр-міністр Беналі Йілдирім, Голова Діянету муфтій Алі Ербаш, та інші високоповажні державні діячи Туреччини.

«У своєму виступі Президент Ердоган наголосив на тому, що Туреччина буде підтримувати мусульманські меншини в різних країнах світу: "Ми підтримували та будемо підтримувати мусульман!", і згадав про підтримку мусульман Бірми, Сирії, Палестини, Косово та участь Туреччини у розбудові мечетей, видання Коранів, проведення благодійних заходів. Також він засудив екстреміські рухи та терористичні угрупування, сказавши, що тероризм не має ніякого відношення до Ісламу і вимагає, щоб терористи не прикривались Ісламом.

В свою чергу, муфтій Алі Ербаш засудив практику такфірізму (звинувачення у віровідступництві), що стала розпосюджуватись в тих країнах, де мусульмани є релігійними меншинами.

Туреччина потужно посилює свій авторитет серед мусульман світу і вже давно є одним із світових мусульманських лідерів, поруч з Саудівською Аравією та Іраном. І якщо Іран має вплив і лідерство в шиїтському світі, то Туреччина все більш активно стає лідером в сунітському світі, явно випереджаючи інші країни», - зазначив Саїд Ісмагілов.

«Щодо України, то всі країни діляться на три частини: 1. Країни що не знають про Україну або про Україну чули, але нічого не знають; 2. Країни, що знають про Україну; 3. Росія, що взагалі не визнає Україну і, судячи з усього, наша активна присутність трохи дратує російську делегацію. До речі, російська делегація дуже багаточисельна. Більше ніж росіян, тут лише турків», - написав муфтій Духовного управління мусульман України «УММА».