• Головна
  • Новини
  • У Варшаві у День всіх святих українці та поляки вшанували воїнів УНР...

У Варшаві у День всіх святих українці та поляки вшанували воїнів УНР

02.11.2016, 11:31
У Варшаві у День всіх святих українці та поляки вшанували воїнів УНР - фото 1
У Варшаві у День всіх святих українці та поляки вшанували воїнів УНР, які спочили на цвинтарі у дільниці Воля. Про це повідомляє naszwybir.pl.

У Варшаві у День всіх святих українці та поляки вшанували воїнів УНР, які спочили на цвинтарі у дільниці Воля. Про це повідомляє naszwybir.pl.

Варшава.jpg

Могили українських воїнів на варшавському православному цвинтарі 1 листопада відвідало кількадесят осіб, які проживають у столиці. Вони запалили лампадки та спільно молилися під час панахид за козаків, могили яких знаходяться у двох меморіалах кладовища. За покійних також відправили службу божу та панахиду у греко-католицькому храмі Успення Богородиці.

«Дуже добре, що пам’ятаємо і приходимо віддати покійним шану. Добре, що відвідування козацьких могил стає уже традицією серед українців, які проживають у столиці», – сказав голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима.

Український діяч зазначив, що на кладовищі похоронені не лише воїни Симона Петлюри, а й люди, які причетні до розвитку українського життя у Польщі. Зокрема, тут спочиває лауреат Шевченківської премії, поет Остап Лапський.

Варшава_1.jpg

Козацькі могили на Волі до свята Всіх святих, у суботу 29 жовтня впорядковувало близько семидесяти осіб. Таку ідею ініціював Юрій Рейт, колишній голова ОУП. На неї відгукнулися не лише представники української громади столиці, але й працівники Посольства України в Польщі.

Про могили петлюрівців знають теж поляки. Нагадаємо, що у літку, під час урочистостей з нагоди свята Війська Польського, а також 96-ї річниці Варшавської битви до могили союзника Польщі генерал-хорунжого армії УНР Марка Безручка, який спочив на кладовищі на Волі, поклав квіти та запалив свічку, зокрема, міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич.