• Головна
  • Новини
  • «Слова політиків не збігаються з їхніми діями», – Глава УГКЦ про буксування реформ в Україні...

«Слова політиків не збігаються з їхніми діями», – Глава УГКЦ про буксування реформ в Україні

27.10.2016, 10:50
«Слова політиків не збігаються з їхніми діями», – Глава УГКЦ про буксування реформ в Україні - фото 1

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 26 жовтня у Патріаршому домі в Києві зустрівся із Послом США в Україні Марі Йованович. Посол поцікавилася що саме відбувається в Україні, як насправді йдуть реформи. Йшлося також про релігійну ситуацію в країні. Глава Церкви розповів про труднощі та виклики, які переживає сьогодні як українське суспільство, так і поділена православна спільнота.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 26 жовтня у Патріаршому домі в Києві зустрівся із Послом США в Україні Марі Йованович. Посол поцікавилася тим, що саме відбувається в Україні, як насправді йдуть реформи. Йшлося також про релігійну ситуацію в країні. Глава Церкви розповів про труднощі та виклики, які переживає сьогодні як українське суспільство, так і поділена православна спільнота.

Святослав_і_Посол_США.jpg

Учасники зустрічі обговорили зміни, які відбулися в Україні після Революції гідності. «Ще десять років тому важко було мотивувати людей до особистої ініціативи та відповідальності, особливо коли йшлося про суспільні виклики… Люди не вірили, що особиста ініціатива може щось змінити», – розповів Глава УГКЦ. Він зазначив, що тепер спостерігається протилежна ситуація: надзвичайна активність громадянського суспільства та громадських організацій. Церква намагається координувати й об’єднувати ці ініціативи.

Блаженніший Святослав розказав про таку ініціативу, як Національний форум «Трансформація України», який УГКЦ започаткувала спільно із УПЦ КП та іншими представниками громадянського суспільства, щоб координувати такі ініціативи й вибудувати загальнонаціональний проект будівництва України як європейської держави.

На думку Глави Церкви, активність громадянського суспільства показує, що інколи воно випереджує політиків і владу, котрі не встигають за його ініціативою. «Дуже часто влада має короткострокові перспективи. Загальнонаціонального проекту, який би гуртував, сьогодні з боку політиків та влади Української Держави немає. Тому мета Форуму – гуртувати різні ідеї та сили і вибудовувати загальнонаціональний проект», – пояснив він.

Посол поцікавилася, як відбуваються реформи в Україні. На це Блаженніший Святослав відповів таке: «Народ ще не бачить плоду реформ. Хоча часом люди хочуть все й відразу. Україна є дуже великою державою, де реформи не проводилися від початку її незалежності. Очевидно, за рік чи за два все зреформувати непросто. Та люди невдоволені тим, що слова політиків не збігаються з їхніми діями. Церква намагається підтримати всі добрі ініціативи і стати добрим партнером у реформуванні України».

Він також розповів про душпастирську програму УГКЦ боротьби з корупцією: «Церква не може втручатися в інші види реформ, які повинна проводити держава. Та коли мова йде про реформування міжособових стосунків, то тут Церква повинна здійснити свою місію. Питання корупції – не питання тільки реформування судочинства чи економічної системи, а питання реформування міжособових стосунків». Бо Церква трактує корупцію як гріх. Тому вона працює над духовними засобами, необхідними, аби послужити людям для зцілення їх від корупційної недуги. Предстоятель Церкви розповів про антикорупційну душпастирську програму та створення окремого відділу в комісії УГКЦ «Справедливість і мир» для антикорупційного душпастирства. Також пригадав про Звернення до священиків, в якому було вказано, як трактувати гріх корупції у Сповіді.

«Прикладом такої нашої праці є полеміка навколо незаконного будівництва біля Патріаршого собору. Наша позиція така: якщо незаконне узаконюється, намагаються торгуватися з місцевою громадою і Церквою, то це означає, що є пошук компромісу з порушенням закону. Хтось переконаний, що Церква перешкоджає проведенню пісенного конкурсу «Євробачення» і не йде на компроміс із забудовником, який, мовляв, готовий дати гроші на впорядкування території для конкурсу. Якщо би ми сьогодні показали суспільству, що хтось із Церквою «домовився», то це б означало, що її втягнули в корупційні перемовини і вона закрила очі на незаконне», – наголосив Блаженніший Святослав у розмові із Послом.

Наприкінці Очільник УГКЦ подякував високопосадовцю за чітку позицію США щодо військової агресії Росії проти України: «Військової розв’язки в цій кризі не існує. Це не українська криза, а глобальна. Стався напад не тільки на територіальну цілісність України, а на світовий порядок безпеки. Коли сьогодні переважає право сили над силою права на світовій арені, тоді ми стоїмо на порозі великого глобального конфлікту. Сила міжнародного права сьогодні повинна бути аплікована, аби Україна могла бути утверджена у своїй територіальній цілісності, незалежності й обстояти свою суверенність. Позиція США, яка говорить правду, дозволяє зберегти багато життів і стримати агресію». Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.