• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ УПЦ КП на сесії ПАРЄ: Допоможіть визволити моїх парафіян з російської тюрми...

Архиєпископ УПЦ КП на сесії ПАРЄ: Допоможіть визволити моїх парафіян з російської тюрми

12.10.2016, 11:23
Архиєпископ УПЦ КП на сесії ПАРЄ: Допоможіть визволити моїх парафіян з російської тюрми - фото 1

Російська влада в анексованому Криму чинить неправомірні дії щодо ув'язнених українських громадян, які відбувають покарання на території півострова. За останні роки з 3400 ув’язнених там громадян України 2200 чоловік були насильно вивезені до Росії - до 43 тюремних установ, розташованих у 22 суб’єктах РФ.

5831_s.jpg-jjj.jpgРосійська влада в анексованому Криму чинить неправомірні дії щодо ув'язнених українських громадян, які відбувають покарання на території півострова. За останні роки з 3400 ув’язнених там громадян України 2200 чоловік були насильно вивезені до Росії - до 43 тюремних установ, розташованих у 22 суб’єктах РФ.

Ця інформація була оприлюднена під час круглого столу "Крим: окупація як привід для переміщення ув’язнених", який пройшов у вівторок, 11 жовтня, у Страсбурзі у рамках сесії ПАРЄ, повідомляє DW.

Ув'язнених українських громадян, серед яких сотні жінок та неповнолітніх, вивозять з Криму до пенітенціарних установ Пермської, Оренбурзької, Челябінської, Омської областей, а також Якутії та Республіки Комі. Їх змушують відмовлятися від українського громадянства, до них не пускають українських консулів, умови їхнього утримання в тюрмах гірші, ніж для решти ув’язнених, їм не надається вчасно необхідна медична допомога.

У цих фактах правозахисники вбачають грубі порушення Росією Женевської конвенції та Римського статуту.

Архиєпископ Симферопольський і Кримський УПЦ КП Климент (Кущ), котрий приїхав у Страсбург для участі у заході, розповів, що російська влада півострова відмовила йому у відвіданні ув’язнених в СІЗО Сімферополя.

"Згодом я дізнався, що майже всіх тих людей, які звернулися до мене з проханням відвідати їх, відправили по етапу до Росії", - розповів владика Климент.

Він закликав членів Асамблеї боротися за всіх українських політв’язнів.

"В числі ув’язнених російською владою мої парафіяни - Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Микола Семена. Нам потрібна ваша допомога, щоб витягти їх з російської тюрми", - звернувся до присутніх священнослужитель. За його словами, українська спільнота в Криму наразі перебуває "на межі знищення". "Це етноцид", - заявив архиєпископ.

УПЦ КП в Криму вважається незаконною, оскільки, згідно з постановою, підписаною прем’єр-міністром РФ Медведєвим, єпархії, які не перереєструвалися за російськими законами, є нелегальними, а все їхнє майно підлягає конфіскації. Оскільки УПЦ КП в Криму принципово відмовляється від російської реєстрації, то на сьогодні, за словами отця Климента, вона втратила свої приміщення, землю та транспортні засоби.

У середу, 12 жовтня, у ПАРЄ пройде голосування за дві резолюції, присвячені ситуації в Україні та стану прав людини на окупованих територіях.