• Головна
  • Новини
  • «Навчімося витягувати з минулого добру пам’ять, яка будує і дає надію», - Глава УГКЦ у Польщі...

«Навчімося витягувати з минулого добру пам’ять, яка будує і дає надію», - Глава УГКЦ у Польщі

19.08.2016, 16:35
«Навчімося витягувати з минулого добру пам’ять, яка будує і дає надію», - Глава УГКЦ у Польщі - фото 1

19 серпня в день Преображення ГНІХ Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Преображення Господнього УГКЦ, що в м. Ярослав (Польща). Цього дня виповнюється 20-річниця коронації Чудотворної ікони Ярославської Богородиці «Милосердя двері».

19 серпня в день Преображення ГНІХ Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Преображення Господнього УГКЦ, що в м. Ярослав (Польща). Цього дня виповнюється 20-річниця коронації Чудотворної ікони Ярославської Богородиці «Милосердя двері».

Святослав_Польща.jpg

 «Можливо, як ті учні Христа, які вдивлялися в Його обличчя на Таворській горі, яке сяяло сильніше сонця, так само і ми сьогодні, вдивляємося в обличчя Божого Милосердя, яке сяє з ікони Богородиці тут. 20 років тому ця ікона була коронована, коронами, які поблагословив Святий Папа Іван Павло II. Тепер Папа Франциск її прославив у Рік Божого милосердя на увесь світ, - сказав Блаженніший Святослав під час проповіді. - Пригадую той момент, коли ми отримали звістку, що Понтифік прагне саме цією іконою відкрити Ювілейний Рік Божого милосердя у Вселенській Церкві… Ми так само не розуміли до кінця всього що діється, як й учні Христа на горі Тавор». Бо, за його словами, з найвищої катедри християнського світу ця ікона промовила про біль українського народу. У цій іконі ми бачимо упокорення і світло воскресіння, яке Христос проявляє через Тіло Церкви в сучасному світі.

Проповідник також наголосив на тому, що УГКЦ на рідних землях і на поселеннях молиться про милосердя для українського народу і всього світу: «Нехай Марія збере воєдино всі наші молитви, поможе всім нам, українцям і полякам, будувати майбутнє разом. Ми, два братні народи, вдивляємося в минуле та  часто витягуємо з нього негативну пам’ять. Однак, навчімося витягувати з минулого добру пам’ять, яка будує і дає надію, перемінюючи світ силою Божого милосердя. Уміймо прощати і просити прощення, тоді Бог зробить нас здатними прийняти Його милосердя!».

Повертаючись до події Преображення Христа, Предстоятель Церкви додав, учні, які бачили це, можливо, не до кінця розуміли свідками чого вони були, але почували вони себе дуже затишно, бо відчули передсмак райського небесного щастя. У мить Преображення вони побачили зібрану в одне ціле людську історію: її минуле, сучасне і майбутнє. «Вони бачили Мойсея та Іллю, які підсумовували минуле, вказуючи на Ісуса, як на вічне теперішнє. Але, у світлі Преображення, Христос показав їм майбутнє. Ця подія була передсмаком воскресіння, бо сяйво божества, яке вони побачили на горі Тавор у всій повноті незабаром засяє в прославленому тілі Христа після Його смерті, страждань і триденному воскресінні», - пояснив він далі.  Аби увести учнів Христових в цю дійсність сам Бог-Отець промовив  до них:  “Це – мій улюблений Син, що я його вподобав: його слухайте”. І те світло, яке вони бачили,  й та переміна людського тіла і радість, якою наповнилися їхні серця було Божим милосердям. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.