• Головна
  • Новини
  • Радикали у Польщі напали на церковну процесію під українськими прапорами. В УГКЦ засудили дії нападників...

Радикали у Польщі напали на церковну процесію під українськими прапорами. В УГКЦ засудили дії нападників

27.06.2016, 17:01
Радикали у Польщі напали на церковну процесію під українськими прапорами. В УГКЦ засудили дії нападників - фото 1
У польському Перемишлі під час процесії греко-католиків та православних радикально налаштовані молодики влаштували провокації.

У польському Перемишлі під час процесії греко-католиків та православних радикально налаштовані молодики влаштували провокації.

Польща_1.jpg

Поліції довелось розбороняти близько 20 осіб, які напали на учасників церковної процесії під синьо-жовтими прапорами, інформує 24 канал з посиланням на "Польське радіо".

Польща_2.jpg

Після панахиди за українськими героями процесія рушила на місцевий військовий цвинтар, проте дорогою їх зустріли радикально налаштовані молодики, які тримали в руках плакати на кшталт "Бандерівці та їхні прихильники – геть з Польщі" і викрикували неприємні гасла про волинську трагедію.

Польща_3.jpg

На одного з чоловіків на чолі процесії навіть накинулись і порвали сорочку через те, що його вишиванка була червоно-чорного кольору. 

ПОЛЬЩА_4.jpg

З приводу нападу на молитовну ходу в Перемишлі Глава УГКЦ звернувся з офіційною заявою, в якій різко осудив дії нападників.

Святослав.jpg

«Із великим болем ми сприйняли звістку про те, що 26 червня, у Неділю всіх святих, на мирну релігійну процесійну ходу в Перемишлі (Польща) було вчинено напад з боку радикально налаштованих молодих людей.

Ця молитовна хода відбувається щороку, починаючи з 20-х років минулого століття. Її проводять для вшанування українських воїнів, які загинули в таборі для військовополонених біля Перемишля після завершення Першої світової війни і поховані на місцевому цвинтарі. Її не дозволяли проводити лише в часи комуністичного режиму.

Процесійну ходу очолював владика Євген (Попович), Архиєпископ і Митрополит Перемишльсько-Варшавський УГКЦ. У ній брали участь священики, монахи і монахині, учні місцевої української школи та кілька сотень вірних.

Ми рішуче засуджуємо такі прояви крайнього націоналізму. Така поведінка не сумісна з честю, гідністю і покликанням європейського, а тим більше християнського народу.

Такі дії руйнують спільний європейський простір, стають причинами для розпалювання ненависті й незгоди, а  тому створюють перешкоди для будування нашого спільного майбутнього.

Ми певні, що культурне, інтелектуальне середовище польського народу, як і церковні діячі теж рішуче засуджують подібні вчинки. Ми і надалі будемо разом діяти в дусі польсько-українського примирення, яке ми спільно започаткували вже багато років тому.

Висловлюємо вдячність польським правоохоронцям, які своїми професійними діями не дозволили ситуації вийти з-під контролю і процесія дійшла до своєї мети та молитва на кладовищі все ж відбулас», – йдеться у заяві Патріарха Святослава..

Нехай у Рік Божого милосердя Господь Бог допоможе польському і українському народам поборювати всяку ненависть, допоможе нам прощати і просити прощення. А відтак, відповідно до заповіту святого Папи Івана Павла ІІ, гоїти рани нашого нелегкого історичного минулого».