• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ з Послом Австрії в Україні обговорили гуманітарну ситуацію в країні...

Глава УГКЦ з Послом Австрії в Україні обговорили гуманітарну ситуацію в країні

23.06.2016, 11:38
Глава УГКЦ з Послом Австрії в Україні обговорили гуманітарну ситуацію в країні - фото 1
21 червня відбулася офіційна зустріч Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава з Надзвичайним і Повноважним послом Австрії в Україні Герміне Поппеллер у Патріаршій резиденції біля Патріаршого собору Воскресіння Христового.

21 червня відбулася офіційна зустріч Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава з Надзвичайним і Повноважним послом Австрії в Україні Герміне Поппеллер у Патріаршій резиденції біля Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Під час зустрічі сторони обговорили кілька важливих питань. Передусім ішлося про бачення УГКЦ суспільно-політичних процесів, які відбуваються в Україні, зокрема в контексті війни і гуманітарної кризи, що її переживає Україна.

z_poslom_avstrii.jpg

Блаженніший Святослав розповів Послу Австрії про стан УГКЦ в окупованому Криму та непідконтрольній Україні частині Донбасу. Предстоятель пояснив, в яких обставинах живуть вірні УГКЦ і чому світова спільнота має допомогти віруючим людям на тих територіях у дотриманні їхніх прав, зокрема права на свободу віросповідання.

Сторони багато говорили про соціальне служіння Церкви в Україні, а саме: про роботу греко-католицької структури «Карітас України»; про обсяги гуманітарної допомоги, яку вона надала за останніх два з половиною роки війни, розв’язаної Росією на території України; про структури «Карітасу», які сьогодні присутні в різних частинах України; про останнє рішення Синоду УГКЦ створити соціально-пасторальні місії в так званій сірій зоні, яка безпосередньо прилягає до лінії зіткнення (там де-факто немає інших структур, церковних чи державних, які б допомагали людям, але є величезна потреба в цьому).

Глава Церкви розповів представниціі Австрії, як УГКЦ співпрацює з «Карітасом Австрії», зокрема про співпрацю «Карітасу-Київ» з «Карітасом Віденської архидієцезії», яка зав’язалася після приїзду до України кардинала Крістофа Шенборна, Архиєпископа Відня.

Посол поцікавилася станом міжконфесійних відносин в Україні. Предстоятель коротко презентував основні моменти Екуменічної концепції УГКЦ і взагалі бачення ролі та місця Церков у громадянському суспільстві України.

Також сторони обговорили важливість Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, зокрема в її міжнародному вимірі. Блаженніший Святослав звернув увагу на важливість голосу ВРЦ саме як голосу громадянського суспільства, – голосу, який передусім стоїть на сторожі внутрішньо переселених осіб. Йшла мова, що ті люди потребують особливої уваги суспільства і Церков зокрема для того, аби вони могли реалізувати всі свої права як громадяни України.

Герміне Поппеллер також цікавило питання засад державно-церковних відносин. Глава УГКЦ підкреслив, що УГКЦ наполягає на тому, що відокремлення Церкви від держави не означає ізоляцію Церкви від суспільства і державних структур. А на думку Церкви, це означає партнерські відносини на засадах рівноправності. І Церкви сьогодні готові співпрацювати з державними структурами, зокрема в питаннях соціального служіння, освіти, капеланського служіння, не лише у війську, а й в'язням, у закладах охорони здоров'я, освітніх установах.

На завершення сторони обговорили підготовку візиту Глави УГКЦ до Австрії, який запланований на 12 листопада цього року, коли за новим стилем відзначатимуть пам'ять священномученика Йосафата Кунцевича, мощі якого певний час спочивали у Відні, у греко-католицькому храмі Великомучениці Варвари.

Надзвичайний і Повноважний посол Австрії пообіцяла долучитися до організації візиту, щоб він не лише приніс плоди в контексті спілкування з українцями греко-католиками Австрії. Глава УГКЦ, на думку Герміне Поппеллер, у рамках цього візиту також повинен зустрітися з найвищими посадовими особами Австрії, щоб мати можливість донести до них правду про те, що відбувається сьогодні в Україні. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.