• Головна
  • Новини
  • Питання конкордату є одним з пріоритетних для відносин України і Ватикану, - Глава УГКЦ...

Питання конкордату є одним з пріоритетних для відносин України і Ватикану, - Глава УГКЦ

17.06.2016, 15:40
Питання конкордату є одним з пріоритетних для відносин України і Ватикану, - Глава УГКЦ - фото 1
Конкордат - це всеохопна юридична угода між державою Ватикан і держвою Україна, яка включає весь аспект правових питань державно-церковних стосунків: майнові, освітні та інші елементи.

Святослав (Шевчук)Важливим пріоритетом відносин між Ватиканом і Києвом є конкордат - угода про співпрацю між державами у різних сферах. На цьому наголосив Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) на прес-конференції в Києві 17 червня. Саме це питання предстоятелі РКЦвУ і УГКЦ просили Держсекретаря Ватикану кардинала П’єтро Пароліна підняти на зустрічах з Президентом України Петром Порошенком, спікером парламенту Андрієм Парубієм та міністром закордонних справ Павлом Клімкіним. Повідомляє кореспондент РІСУ Тетяна Калениченко.

“Конкордат - це всеохопна юридична угода між державою Ватикан і держвою Україна, яка включає весь аспект правових питань державно-церковних стосунків: майнові, освітні та інші елементи. Хоча конкордат - це угода між двома державами, та змістом її є життя Католицьої Цервки в тій державі”, - пояснив владика Шевчук. Поки Україна не має такого всеохопного документу, то потрібно хоча б врегулювати певні моменти церковно-держаних стосунків. Напраклад вирішити давню проблему визнання дипломів випускників папських університетів в Україні.

“На сьогоднішній день ми маємо хаотичні і невпорядковані стосунки між Церквами і державою. Міняються вітри на політичному олімпі, і кожна Церква почувається більш чи менш загроженою чи навпаки впевненою. Ми хочемо мати чіткі фундаменти правових відносин з державою”, - зазначив глава УГКЦ. Він додав, що конкордат був би корисний не лише для Церков, але й загалом для відносин між Україною та Римським Апостольським Престолом.

Не менш важливим є питання реституції та повернення церковного майна, на чому акцентував митрополит Мєчислав Мокшицький, голова єпископату Римо-Католицької Церкви в Україні. Він зауважив, що не має на увазі вимогу коштів, однак важливим є повернення кількох храмів, що зараз є у власності держави.