• Головна
  • Новини
  • Порошенко запросив іноземних послів взяти участь у відзначенні 75-тої річниці Бабиного Яру та 30-ї – Чорнобиля...

Порошенко запросив іноземних послів взяти участь у відзначенні 75-тої річниці Бабиного Яру та 30-ї – Чорнобиля

13.01.2016, 10:30
Порошенко запросив іноземних послів взяти участь у  відзначенні 75-тої річниці Бабиного Яру та 30-ї – Чорнобиля - фото 1
Президент Петро Порошенко 12 січня провів зустріч з послами іноземних держав в Україні. Глава держави підбив підсумки подій та досягнень України в 2015 році та окреслив плани на поточний рік.

Президент Петро Порошенко 12 січня провів зустріч з послами іноземних держав в Україні. Глава держави підбив підсумки подій та досягнень України в 2015 році та окреслив плани на поточний рік.

"Україна вистояла. Вже багато було зроблено, щоб вона стала кращою. Ми не змінимо цього шляху - занадто багато хороших українців пожертвували своїм життям для цього, і занадто багато бажання, сил та крові направлено на реалізацію проекту "Європейська Україна", - наголосив Президент у Зверненні до послів з нагоди Різдва і Нового Року.

посли.jpeg

Окремо Президент запросив  іноземних представників та керівництво їхніх країн взяти участь у 2016 році у заходах до 75-х роковин трагедії "Бабиного Яру" та 30-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС:

«У квітні ми відзначатимемо 30-річчя аварії на Чорнобильській АЕС.

Ця трагедія досі відбивається величезним болем в серцях багатьох в Україні та за її межами як найжахливіша аварія в історії.

У вересні ми також відзначатимемо 75-ту річницю Бабиного Яру.

Ця трагедія забрала тисячі і тисячі безневинних життів.

Я відкрито запрошую усіх, хто розділяє біль цих трагедій, бути присутніми на цих заходах в Україні.

Я вважаю, що такі моменти мають об'єднати всіх прихильників миру і людських життів і зробити нас сильнішими в нашій боротьбі за краще майбутнє для наших дітей».

Як відомо, під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення і радянських військовополонених; євреїв та циган - за етнічною ознакою, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації українських націоналістів (переважно членів ОУН-М), заручників, "саботажників", порушників комендантської години та інших.

Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941-го року там розстріляли майже 34 тис. євреїв.

Аварію на ЧАЕС називають найбільшою та найстрашнішою ядерною катастрофою мирного часу, наслідки якої відчуватимуть чимало поколінь.

Катастрофа на Чорнобильській АЕС, нагадаємо, сталася 26 квітня 1986 р. о 1:23 під час проведення проектного випробування турбогенератора №8 на енергоблоці №4. Тоді стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблоку, покрівля машинного залу частково обвалилися. В різних приміщеннях і на даху виникло понад 30 вогнищ пожежі.

В результаті Чорнобильської катастрофи забруднено радіоактивними нуклідами близько 5 тисяч населених пунктів у різних країнах. З них в Україні - 2293 населені пункти з населенням приблизно 2,6 млн. осіб.

В даний час всі реактори заглушені, втім, 3,5 тис. осіб, як і раніше, працюють на АЕС. Ядерне паливо не вивантажено з реакторів, і за ситуацією треба стежити.