• Головна
  • Новини
  • Ізраїльтяни дізналися більше про порятунок євреїв Митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким...

Ізраїльтяни дізналися більше про порятунок євреїв Митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким

29.12.2015, 11:10
Ізраїльтяни дізналися більше про порятунок євреїв Митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким - фото 1
Понад 1300 ізраїльтян взяли участь в освітньому фестивалі "Лімуд-2015", який пройшов в кібуці Гіносар на озері Кінерет. Одним із спонсорів цього рекордного за кількістю учасників культурного проекту стала організація Ukrainian Jewish Encounter.

Понад  1300 ізраїльтян взяли участь в освітньому фестивалі "Лімуд-2015", який пройшов в кібуці Гіносар на озері Кінерет. Одним із спонсорів цього рекордного за кількістю учасників культурного проекту стала організація Ukrainian Jewish Encounter.

Серед численних запитань актуальної політики Ізраїлю та духовної спадщини єврейського народу, на фестивалі була представлені тема України та українсько-єврейських взаємин в історії і сучасності.

На фестивалі "Лімуд-2015" виступив Шимон Бріман, редактор відділу Ізраїлю та СНД американської газети "Forum Daily". «Мені випала честь виступити на фестивалі" Лімуд-2015 "з розповіддю про велику людину і справжнього праведника – митрополита Андрея Шептицького. У рік 150-річчя з дня народження глави Української Греко-Католицької Церкви я розповів ізраїльтянам про величезні особисті заслуги цієї людини, під чиїм керівництвом були врятовані майже 200 євреїв у роки Другої Світової війни».

Шептицький_і_євреї.JPG

 

За його словами, особливий інтерес у слухачів викликали ті моменти біографії Андрея Шептицького, які свідчили про давні зв'язки митрополита з євреями Західної України і про взаємну повагу між Главою Української Греко-Католицької  Церкви і главами єврейських громад Галичини.

«Говорячи про трагічні події 1941-1944 років, я підкреслив, що саме Митрополит Шептицький був тим безсумнівним духовним авторитетом, який мав мужність підняти свій голос проти вбивств і проти співучасті окремих українців у німецьких акціях геноциду євреїв», – говорить Шимон Бріман.

Шептицький_і_євреї_3.JPG

Центральним моментом сесії про Андрея Шептицького став показ документального фільму "Врятовані Шептицьким". Зі слів Шимона, пряма мова і покази свідків євреїв, які вижили завдяки допомозі митрополита в криваві роки Голокосту на Західній Україні, справили незабутнє враження на ізраїльтян.

Відразу після фільму прозвучали закономірні питання слухачів: "Якщо митрополит Шептицький врятував стільки євреїв, то чому ж ізраїльський "Яд Вашем"досі не присвоїв  йому звання "Праведника народів світу "?"

Шептицький_і_євреї_2.jpg

 

Зі слів Шимона Брімана, розгорнулася гаряча дискусія. «Я виклав формальні причини, за якими "Яд Вашем" вже багато десятиліть відмовляється визнати Шептицького "Праведником". Згадав і про надіслані з СРСР матеріали, сфабрикованих в КДБ, про "ворожий і націоналістичний характер" діяльності митрополита. Потім поставив аудиторії питання: "Що б ви хотіли: не намагатися налагодити контакт з німецькою окупаційною владою і не врятувати 200 єврейських дітей, чи все-таки вести діалог з гітлерівцями і врятувати переслідуваних євреїв?" Зал одностайно висловився на користь порятунку конкретних людських життів».

Цей же фільм "Врятовані Шептицьким" представлять у січні 2016 року на фестивалі "Лімуд" в Каліфорнії – і теж за підтримки організації Ukrainian Jewish Encounter.