• Головна
  • Новини
  • РПЦ підставила Болгарську Церкву у питанні "переслідування" канонічної Церкви в Україні , – релігієзнавець...

РПЦ підставила Болгарську Церкву у питанні "переслідування" канонічної Церкви в Україні , – релігієзнавець

18.12.2015, 12:43
РПЦ підставила Болгарську Церкву у питанні "переслідування" канонічної Церкви в Україні , – релігієзнавець - фото 1

Звернення Синоду Болгарської Православної Церкви від 15 грудня до Президента України з проханням «убезпечити УПЦ від захоплення храмів і інших форм силового чи інформаційного тиску» прокоментував професор Олександр Саган, спеціаліст зі світового Православ’я і державно-конфесійних стосунків.

Sagan.jpgЗвернення Синоду Болгарської Православної Церкви від 15 грудня до Президента України з проханням «убезпечити УПЦ від захоплення храмів і інших форм силового чи інформаційного тиску» прокоментував професор Олександр Саган, спеціаліст зі світового Православ’я і державно-конфесійних стосунків.

Як наголошує релігієзнавець, Московський Патріархат не на жарт стурбований фактами переходів громад із його філії УПЦ (МП) в УПЦ КП. Відтак вживаються усі можливі засоби впливу на керівництво України з тим, щоб руками самих українських чиновників фактично зупинити переходи громад. Закордонний фактор в уявленні московських стратегів – найбільш ефективний. Тому згодом слід очікувати ідентичне звернення від Польської, Чеських земель і Словаччини, Сербської, Американської православних церков, які теж будуть «дуже стурбовані» ситуацією в Україні. Очікується, що згодом будуть «підключені» й європейські правозахисні структури.

Ще Олександр Саган дослідив, що за формою подачі текст звернення Синоду Болгарської ПЦ, оприлюднений на офіційному сайті Болгарської ПЦ , значно відрізняється від того тексту, який російською мовою оприлюднив інформаційний відділ УПЦ (МП).

За словами релігієзнавця, співробітники відділу зовнішніх церковних зв‘язків Руської (Російської) ПЦ просто «підставили» цим листом своїх болгарських колег». «Болгарський православний Синод чомусь вважає можливим звинувачувати Президента іншої держави у недостатній роботі із «захисту прав Української Православної Церкви» і закликати його «вжити всіх необхідних заходів», інакше «дестабілізація суспільного стану в Україні» та фактичний бойкот Лавр, якщо їх передадуть УПЦ КП. Отакої», – прокоментував Олександр Саган.

Повний текст коментаря читайте тут.