• Головна
  • Новини
  • Неподалік Конгресу США урочисто відкрито меморіал жертвам Голодомору...

Неподалік Конгресу США урочисто відкрито меморіал жертвам Голодомору

09.11.2015, 11:40
Неподалік Конгресу США урочисто відкрито меморіал жертвам Голодомору - фото 1
У центрі американської столиці - Вашингтоні - 7 листопада урочисто відкрито меморіал жертвам Голодомору-Геноциду 1932-1933 років в Україні – дев’ятиметровий пам’ятник у вигляді масивного бронзового поля колосків.

c7f.jpg-bbb.jpgУ центрі американської столиці - Вашингтоні - 7 листопада урочисто відкрито меморіал жертвам Голодомору-Геноциду 1932-1933 років в Україні –дев’ятиметровий пам’ятник у вигляді масивного бронзового поля колосків. Монумент встановлено неподалік будинку Конгресу, поруч із центральним вокзалом (Union Station), через який до столиці США щороку потрапляє мільйони людей.

Як інформує прес-служба УПЦ КП, в урочистостях взяли участь тисячі українців діаспори – мабуть вперше з часу відкриття пам'ятника Тарасу Шевченку столиця США побачила таке велелюдне українське зібрання. Серед почесних гостей також були дружина Президента України Марина Порошенко, посол України у Сполучених Штатах Америки Валерій Чалий, заступник голови Адміністрації Президента України Ростислав Павленко, керівник Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, сенатори, конгресмени, дипломати, представники державних і неурядових організацій Сполучених Штатів Америки й України, свідки Голодомору та інші.

Українські Церкви представляли: Патріарх УПЦ КП Філарет (Денисенко), Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук), Предстоятель УПЦ в США митрополит Антоній (Щерба), єпископ УПЦ в США Даниїл (Зелінський), митрополит Філадельфійський УГКЦ Стефан (Сорока), численне православне і греко-католицьке духовенство.

Учасники заходу мали можливість побачити відеозвернення Президента України Петра Порошенка з нагоди відкриття меморіалу.

Глава держави, відзначив, що Меморіал жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років у Вашингтоні відкривається у той час, коли Україна відстоює свою незалежність, даючи відсіч агресії Росії, а Кремль знову, як і в часи Голодомору, намагається стерти Україну з карти світу. Петро Порошенко подякував Президенту і Уряду США, всьому дружньому американському народові за солідарність з українцями.

Також під час церемонії транслювалося відеозвернення Президента США Барака Обами, зачитувались звернення колишнього Президента США Джорджа Буша, кандидата в Президенти, колишнього Держсекретаря США Хіларі Клінтон, сенаторів та конгресменів, в тому числі й конгресмена Сандера Левіна, який є автором Закону США, що дозволив Уряду України встановити меморіал на федеральній землі Округу Колумбія.

Після офіційних промов українські священнослужителі звершили освячення пам'ятника та панахиду, піднесли молитви за безневинно загиблими жертвами Голодомору-геноциду.