• Головна
  • Новини
  • ОБСЄ навчає правоохоронців України стандартам релігійної свободи...

ОБСЄ навчає правоохоронців України стандартам релігійної свободи

20.07.2015, 15:16
ОБСЄ навчає правоохоронців України стандартам релігійної свободи - фото 1
Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини провело семінари для працівників правоохоронних органів та прокуратури, присвячені питанням свободи релігії або переконань та злочинам на ґрунті ненависті.

Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини провело семінари для працівників правоохоронних органів та прокуратури, присвячені питанням свободи релігії або переконань та злочинам на ґрунті ненависті.

Vinnytsya_w.jpg

В ході двох семінарів, організованих БДІПЛ, працівники української міліції та прокуратури обговорили міжнародні стандарти щодо свободи релігії або переконань, а також способи реагування на злочини на ґрунті ненависті. 

Навчальні тренінги відбулися 13-14 липня 2015 року у Вінниці та 16-17 липня в Одесі, повідомляє Інститут релігійної свободи.  

На початку кожного з семінарів учасники дослідили міжнародні стандарти та національну нормативно-правову базу в Україні, обговорили передовий досвід і проблеми забезпечення свободи релігії чи переконань в контексті щоденної роботи працівників міліції та прокуратури.  

“Свобода релігії чи переконань невід’ємно пов’язана з багатьма іншими правами, такими як право на вільне вираження свого погляду, мирні збори, свободу асоціації, а також право власності та право на ефективні засоби правового захисту”, – зазначив Кішан Маноча, старший радник БДІПЛ з питань свободи релігії чи переконань. 

Він також додав: “Беручи до уваги обов’язок держави захищати та забезпечувати реалізацію цих взаємопов’язаних та взаємозалежних прав, важливо, щоб працівники правоохоронних органів та прокуратури опанували міжнародні стандарти щодо свободи релігії чи переконань та виконували свої обов’язки, дотримуючись принципів, на яких вони ґрунтуються”.

До проведення тренінгу Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини запросило в якості національного експерта виконавчого директора Інституту релігійної свободи Максима Васіна.

Другий день кожного з семінарів був присвячений ознайомленню з поняттям злочинів на ґрунті ненависті та обговоренню способів їх подолання, з чим учасників ознайомили експерти ОБСЄ.   

Алеш Ханек, посадова особа БДІПЛ зі звітності щодо злочинів на ґрунті ненависті, зазначив: “Злочин на ґрунті ненависті не лише заподіює шкоду жертві, але й надсилає сигнал несприйняття громаді, до якої вона належить. Реагуючи на злочини на ґрунті ненависті, працівники правоохоронних органів та прокуратури забезпечують врахування мотиву упередження та незворотність покарання за злочин на ґрунті ненависті, що своєю чергою надсилає суспільству сигнал у відповідь, запобігаючи зростанню кількості таких злочинів”.    

Семінари були організовані в рамках проекту БДІПЛ «Зміцнення безпеки релігійних громад та інших груп в Україні». Проект має за мету нарощування потенціалу громадянського суспільства, релігійних громад та громад, які дотримуються певних переконань, а також відповідних державних установ, що спеціалізуються на свободі релігії або переконань та злочинах на ґрунті ненависті. Проект націлений на сприяння діалогу між релігійними групами, групами, які дотримуються певних переконань, та державою.