• Головна
  • Новини
  • Зустріч Папи з Путіним – це нагода звернутись до його сумління з закликом про мир, – архиєпископ Мечислав Мокшицький...

Зустріч Папи з Путіним – це нагода звернутись до його сумління з закликом про мир, – архиєпископ Мечислав Мокшицький

12.06.2015, 09:07
Зустріч Папи з Путіним – це нагода звернутись до його сумління з закликом про мир, – архиєпископ Мечислав Мокшицький - фото 1
Вчорашня зустріч Святішого Отця Франциска з Президентом Росії Володимиром Путіним зовсім не означає підтримки Святим Престолом політики Росії щодо України.

Вчорашня зустріч Святішого Отця Франциска з Президентом Росії Володимиром Путіним зовсім не означає підтримки Святим Престолом політики Росії щодо України. Натомість це ще один шанс добиватися миру, який не можна змарнувати, - вважає Голова конференції римо-католицьких єпископів України, Архиєпископ Мечислав Мокшицький, який довгий час був другим секретарем Папи Івана Павла ІІ і добре обізнаний з Ватиканською дипломатією.

Путін-у-Папи.jpg

"Візит Президента Росії до Ватикану і зустріч зі Святішим Отцем були важливими, і тут Папа виступає не тільки як голова Церкви, але й голова держави. Відкритість Церкви на зустрічі з керівниками різних держав, навіть тих, які є в стані війни, є дуже важливою. Святіший Отець таким чином завжди має можливість представити своє бачення про мир, демократію, право на свободу. І гадаю, що кожна зустріч  намісника Христа з будь-яким Президентом може мати вплив на тих осіб, які зустрічаються зі Святішим Отцем”.

Архиєпископ Мокшицький нагадав, що Президент Путін кілька разім зустрічався з Папою Іваном Павлом ІІ, і завжди вони обмінювались якимись пам”ятками з таких зустрічей.

"Святіший Отець завжди дарує якийсь образ, ікону, зображення якихось біблійних сцен: чи це Таємна Вечеря, чи образ Матері Божої, чи Святі Петро і Павло… Медальон - це не є нагорода, не є офіційне відзначення, які уділяє Ватикан. Це є звичайний маленький скромний подарунок. І в цьому випадку це був медальон святого Архангела Михаїла, який є покровителем миру, і саме в такій інтенції - досягнення миру - Папа його і вручив”.

Чи вплине ця зустріч Святішого Отця та російського Президента на ситуацію в Україні, Митрополит Львівський зазначив:
"Папа Франциск мав можливість вислухати Путіна, а що стосується ситуації в Україні - він завжди може звірити всю інформацію з іншими джерелами і зробити висновки. Також Святіший Отець мав нагоду вкотре звернутись до сумління співрозмовника, говорити про християнські цінності, і звернутися з закликом про мир, наголосити, що кожний має право на життя, волю, на мир".

"Ми завжди як християни молимось не тільки за наших друзів, рідних, нашу країну, але й за неприятелів, за невіруючих, щоби вони навернулись, змінили свої вчинки і думки. Пригадаймо, що Христос закликав нас до такої молитви навіть за ворогів”, – так Архиєпископ Мечислав Мокшицький прокоментував завірення Папи Франциска про молитву за Президента Путіна.

"Якщо би не було подібних зустрічей, то Папа не мав би змоги впливати на ситуацію в світі. Але його роль - впливати, і робити все можливе для досягнення миру”, - підсумував Голова конференції римо-католицьких єпископів України. Про це інформує прес-служба Львівської архидієцезії РКЦ в Україні.