• Головна
  • Новини
  • Лондонська Резолюція засудила релігійні переслідування сепаратистами віруючих, які не відносяться до Московського Патріархату...

Лондонська Резолюція засудила релігійні переслідування сепаратистами віруючих, які не відносяться до Московського Патріархату

07.05.2015, 10:23
Лондонська Резолюція засудила релігійні переслідування сепаратистами віруючих, які не відносяться до Московського Патріархату - фото 1
Церковні лідери, науковці та експерти з України, Росії, Великобританії, США та країн ЄС провели в Лондоні консультації з питань подолання гуманітарної кризи і релігійних переслідувань на Донбасі.

Церковні лідери, науковці та експерти з України, Росії, Великобританії, США та країн ЄС провели в Лондоні консультації з питань подолання гуманітарної кризи і релігійних переслідувань на Донбасі.

Зустріч, як РІСУ вже повідомляла, відбулася 28 квітня 2015 року в резиденції архієпископа Кентерберійського за сприяння BMS World Mission (Великобританія) і Mission Eurasia (США).

Лондон1.jpg

У ході чотирьох сесій обговорювалися проблеми зростаючої гуманітарної кризи і збільшення релігійних переслідувань в районах східної України, окупованих проросійськими сепаратистами при військовій підтримці Росії. Учасники виступили із закликом до примирення між служителями церков з Росії та України на принципах християнської єдності.

За повідомленням Інституту Релігійної Свободи, консультації завершилися прийняттям і підписанням спільного документа. Резолюція лондонської зустрічі закликає світову християнську спільноту та гуманітарні установи вникнути в те, що відбувається в Україні, щоб розробити конкретні відповіді на підтримку українського народу.

Лондон-2w.jpg

Резолюція засуджує застосування "насильства та агресії проросійськими сепаратистами" і релігійні переслідування віруючих тих церков, які не відносяться до Московського Патріархату.

"Не може бути миру там, де є брехня", – підкреслив старший єпископ Церкви християн віри євангельської України Михайло Паночко. За його словами, "примирення починається тоді, коли вже загасили вогонь. Поки танки, солдати і брехня намагаються захопити територію України, не може бути ніякого примирення".

Архиєпископ УПЦ Київського Патріархату Євстратій (Зоря) наголосив, що немає ніякої громадянської війни в Україні, а є "агресор і жертва". Він висловив переконання, що Росія веде "священну війну під гаслами «Руського світу» проти так званих безбожників і загниваючого Заходу".

На думку керівника Інституту релігійної свободи Олександра Зайця, "необхідно задіяти неурядові механізми моніторингу релігійної ситуації в Криму та на Донбасі з метою об'єктивного інформування громадськості та міжнародних структур про реальну ситуацію з релігійними правами на цих територіях для надання політичної, фінансової та іншої підтримки ініціативам, спрямованим на захист прав віруючих та запобігання релігійним переслідуванням".

Віце-президент Асоціації «Духовне відродження» Михайло Черенков вважає, що "події в Україні є не тільки приводом для занепокоєння, але і сильним викликом для християнської солідарності, ухилитися від якого означало б зрадити євангельським принципам. Солідарність з потерпілими, захист релігійної свободи та відновлення миру – це і потреби, і можливості для участі".

Під час підписання резолюції Глобальний посол місії BMS єпископ Девід Коффі, взявшись за руки з російським єпископом Юрієм Сипком та українським єпископом Михайлом Паночком, помолились за мир в Україні кожен своєю рідною мовою. Символізм такої молитви в тому, що учасники зустрічі сподіваються приносити плоди солідарності, справедливості та примирення.

Як повідомляв ІРС, у вересні 2014 року в Осло пройшли консультації представників релігійних організацій України та Росіїз метою вироблення об'єктивного погляду на події в Україні та надання допомоги постраждалим від військових дій.