• Головна
  • Теми
  • Митрополит Агафангел поскаржився місії ОБСЄ в Україні на утиски «канонічного православ’я»...

Митрополит Агафангел поскаржився місії ОБСЄ в Україні на утиски «канонічного православ’я»

09.02.2015, 15:10
Митрополит Агафангел поскаржився місії ОБСЄ в Україні на утиски «канонічного православ’я» - фото 1
За ініціативою місії ОБСЄ в Україні 5 лютого відбулися зустрічі членів організації з представниками єпархій УПЦ (МП) і УПЦ КП в Одеському регіоні.

ОБСЄ.jpgЗа ініціативою місії ОБСЄ в Україні 5 лютого відбулися зустрічі  членів організації з представниками єпархій УПЦ (МП) і УПЦ КП в Одеському регіоні. Метою  діяльності  моніторингової місії ОБСЄ є  запобігання та попередження злочинів та дискримінації на релігійному ґрунті.

Зі сторони ОБСЄ у зустрічах взяли участь Азра Юнзович, доктор, заступник керівника Департаменту з питань толерантності та недискримінації Бюро демократичних інститутів та прав людини, Олександра Зуб, консультант відділу з прав людини Бюро демократичних інститутів та прав людини, Дилноза Старова, спеціаліст з питань свободи віросповідання, релігії та переконання вищезгаданого Бюро.

Як повідомляє офіційний сайт Одесько-Балтської єпархії УПЦ КП, у єпархіальному управлінні зустріч з представниками ОБСЄ провів керуючий єпископ Марк (Василь Гринчевський). Було обговорено широке коло питань: суспільно-політична ситуація в країні, роль Церкви у розв'язані кризи, особливості відносин між  владою та Церквою, специфіка релігійно-суспільного життя єпархії, її благодійна діяльність щодо вимушених переселенців і  військових із зони АТО, проблеми  міжконфесійних відносин в Одесі тощо.

Одеська єпархія УПЦ (МП) провела зустріч на території Свято-Іверського Одеського чоловічого монастиря. У заході взяли участь  єпископ Южненський Диодор, вікарій Одеської єпархії та протоієрей Павло Полещук, благочинний Одеської єпархії.

ОБСЄ_2.jpgПредставників місії ознайомили з поглядами на розвиток  міжконфесійного діалогу у місті і в єпархії, з особливостями взаємодії єпархії з громадськістю, з працею щодо благодійної допомоги Церкви для переселенців і біженців.  Єпископ Диодор передав членам місії звернення Митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела. Оскільки на офіційному сайті єпархії текст опублікований у англомовному варіанті, наводимо редакційний переклад РІСУ тих частин, які стосуються оцінки суспільної ситуації та церковно-державних відносин.

unnamed.jpg

«У ці дні – у  час випробувань для народів нашої країни, Церква була особливо стурбована  екстремістськими намірами  та дією  радикальних груп.

Особливу тривогу викликає навмисне нагнітання напруженості навколо канонічного православ'я, про яке піклується Українська Православна Церкви.

Ці протиріччя мають місце у формі агресивного і упередженого ставлення до УПЦ деяких ЗМІ, помилкових звинувачень і прямих наклепів на священиків. Тим не менше, найбільш тривожним є те, що ця агресивність часто виражається у насильстві.

Десятки храмів захоплені силою в західних і східних регіонах України, переслідування і пряме знущання над гідними священиками, багато з яких були змушені тікати з країни, щоб врятувати себе і свої сім'ї - всі факти є однозначними злочинами проти основних прав і  свобод громадян.

Особлива біль у серці і хвилювання духу викликані жахливою братовбивчою війною на Сході України, яка поглинула десятки тисяч мирних жителів і вітчизняних військовослужбовців - громадян однієї і тієї ж держави.

Сотні тисяч стали переміщеними особами, страждають від лиха на чужині, щоб врятувати свої життя. Крім того, ті, хто не може залишити регіонів, охоплених війною, були приречені на злиденне існування і , практично,  на голод.

Затвердіння людських сердець призвело до осквернення і знищення святих церков та монастирів. У ході конфлікту кілька десятків церков у Донецькому і Луганському регіонах були стерті з лиця землі. Під час цих подій кілька священиків, які виконували свій пастирський обов'язок до кінця, були вбиті.

Ми  щоденно молимося за відновлення миру і закликаємо всі сторони, що беруть участь у цьому смертельному військовому конфлікті, припинити ворожнечу без подальшого зволікання. Питання війни і миру мають бути вирішені за столом переговорів без невинних жертв серед мирного населення».

Звіт про результати моніторингової місії ОБСЄ в Одесі поки на сайті українського представництва не опублікований.

Агафангел.jpg