Мальтійський орден представили у Києві

09.02.2015, 09:30
Мальтійський орден представили у Києві - фото 1
Знайомство з діяльністю Суверенного Військового Ордену Госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, Родосу і Мальти (Мальтійського ордену) відбулась у п’ятницю, 6 лютого, у відділенні релігієзнавства ІФ НАНУ.

exklusiv.gifЗнайомство з діяльністю Суверенного Військового Ордену Госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, Родосу і Мальти (Мальтійського ордену) відбулась у п’ятницю, 6 лютого, у відділенні релігієзнавства ІФ НАНУ. Захід мав на меті донести детальнішу інформацію про орден, ознайомити з його історією та напрямками діяльності. Акцент також робився на діяльність ордену сьогодні в Україні та світі.

Із вступним словом виступив Президент Української Асоціації релігієзнавців, доктор філософських наук, професор Колодний Анатолій Миколайович, який зауважив, що в Україні мало відомо про теперішню діяльність цього ордену, тому проведення такої зустрічі дасть можливість детальніше познайомитись і налаштувати співпрацю.

Представлення Мальтійського ордену

«Зберігати віру і допомагати бідним» — девіз ордену, зазначив посол Антоніо Гадзанти Пул'єзе ді Котроне на початку свого виступу. Він зробив короткий екскурс в історію заснування ордену, розповів про його структуру та напрямки діяльності, як вони змінились з часом. Підкресливши, що сьогодні основним і головним напрямком — є гуманітарна допомога у всьому світі.

Мальтійський орден у ХХІ столітті переріс у глобальну і дуже складну структуру. «Зараз орден позиціонує себе, як міжнародна організація, яка є нейтральною, аполітичною і покликана зміцнювати дипломатичні відносини», — додав посол.

Було зауважено, що на сьогоднішній день до складу ордену входять 13 500 членів, 80 тис. волонтерів, серед яких висококваліфікований медичний персонал. Орден підтримує дипломатичні стосунки зі 105 країнами, має тісні зв’язки з Ватиканом. Але незалежний, оскільки визнаний міжнародним правом. Допомогу нужденним орден надає незалежно від релігійної чи національної приналежності. Основним завдання є допомагати людям, які постраждали від природних катастроф чи військових конфліктів.

Щодо діяльності в Україні, зокрема в Києві, то Антоніо Гадзанти Пул'єзе ді Котроне зауважив, що тут діє тільки як гуманітарна організація. З їхньої ініціативи було організовано заходи для нужденних дітей. Також сьогодні вони надають психологічну допомогу переселенцям зі сходу України. Представники ордену починають співпрацю з українськими волонтерами, щоб доставити в Україну машини швидкої допомоги.

Посол Мальтійського ордену також зробив акцент на важливій ролі Церкви в такий важкий час. Він додав, що мав зустрічі з вищим духовенством УГКЦ і щиро сподівається налагодити співпрацю з представниками різних релігійних організацій.

Спостерігалась висока зацікавленість в діяльності ордену, оскільки після виступу посла в присутніх в залі було чимало запитань.

Довідка: Цього року виповнюється 25 років діяльності в Україні Мальтійської служби допомоги, заснованої спільно Мальтійським орденом і «Карітасом». За ці роки МСД виконувала декілька благодійних проектів, в першу чергу зорієнтованих на старших людей і дітей з інтернатів. Нині в Україні діє кілька осередків МСД, які об’єднані в єдину організацію. Працівники і волонтери МСД працювали на Майдані, а зараз допомагають у зоні АТО.