• Головна
  • Новини
  • Делегація УПЦ КП ознайомила парламентарів Фінляндії з ситуацією на Сході України...

Делегація УПЦ КП ознайомила парламентарів Фінляндії з ситуацією на Сході України

06.02.2015, 09:54
Делегація УПЦ КП ознайомила парламентарів Фінляндії з ситуацією на Сході України - фото 1
З благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета делегація Управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ Київського Патріархату 29-30 січня 2015 року відвідала столицю Фінляндії – місто Гельсінкі.

З  благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета делегація Управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ Київського Патріархату  29-30 січня 2015 року відвідала столицю Фінляндії – місто Гельсінкі.

До складу делегації увійшли: архиєпископ Рівненський і Острозький Іларіон, голова Управління зовнішніх церковних зв'язків (УЗЦЗ) та заступник голови УЗЦЗ архимандрит Кіріон (Інасарідзе). Делегацію також супроводжував митрополит Євангельської Баптиської церкви Грузії Малхаз Сонгулашвілі.

20150129_094925.jpg

За повідомленням прес-служби Київської Патріархії, в перший день перебування у Фінляндії делегація УЗЦЗ зустрілась з головою Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Ілкка Канерва (Ilkka Kanerva), який також є членом Фінського Парламенту. Президент ОБСЄ, у присутності свого помічника Конста Хейкіла (Konsta Heikkila) вислухав архиєпископа Іларіона, який розповів про події на Сході України, а також про релігійний аспект цього конфлікту. Зокрема, архиєпископ Іларіон розповів голові Парламентської асамблеї ОБСЄ про підтримку духовенством УПЦ Московського Патріархату сепаратизму на Донбасі, але в той же час відзначив, що всі інші Церкви і релігійні організації беруть активну участь у захисті національних інтересів держави і підтримки армії та українського народу, який переживає зовнішню військову агресію Росії. Президент ОБСЄ висловив надію на тісні взаємовідносини ОБСЄ та УПЦ Київського Патріархату з метою припинення війни в Україні.

У будинку Міністерства закордонних справ Фінляндії відбулася зустріч із заступником генерального директора Відділу по Росії, Східній Європі і Центральній Азії Весом Васарою. Архиєпископ Іларіон розповів присутнім про мету візиту делегації УЗЦЗ до Фінляндії, про військову агресію Росії на Донбасі та окупацію Криму, міжцерковні і міжконфесійні відносини в Україні, а також про участь Церков у досягненні миру. Владика Іларіон наголосив, що якби в Україні була Єдина Помісна Православна Церква, то, можливо, війни сьогодні б і не було. Як йдеться у повідомленні, Веса Васара висловив повну солідарність з українським народом у відстоюванні незалежності та цілісності своєї держави та підтримку ідеї Єдиної Української Помісної Православної Церкви, яка б об’єднала у собі всіх православних українців.

Цього ж дня священнослужителі зустрілись із депутатами Фінського Парламенту, яку організував депутат Петер Остман (Peter Ostman). На зустрічі були присутні депутати різних політичних партій Парламенту Фінляндії, які вислухали розповідь архиєпископа Іларіона про політично-суспільну ситуацію в Україні, зокрема про військовий конфлікт на Сході, а також про життя та діяльність Української Православної Церкви Київського Патріархату та її становище на окупованих землях Донбасу і Криму.

Після обіду делегація УЗЦЗ побувала на зустрічі депутатів, які належать до різних конфесій, але регулярно зустрічаються разом, щоби проводити духовні бесіди на предмет вивчення Біблії. На цій зустрічі архиєпископ Іларіон виголосив молитву за мир в Україні.

Архиєпископ Іларіон дав інтерв’ю головній християнській газеті Фінляндії «КОТІМАА» та відомому шведомовному журналу «Hufrudstadsbladet».

30 січня  архиєпископ Іларіон відвідав місцеву лютеранську парафію, де, зокрема, ознайомився з соціальним служінням громади. Головний священик парафії Стефан Форсен (Stefan Forsen) і дияконіса Сецілія Форсен (Сecilia Forsen) розповіли про роботу громади з самотніми, бідними, інвалідами, алко-наркозалежними.

Члени делегації відвідали центральну штаб-квартиру Фінської євангельсько-лютеранської церкви, де мали зустріч з головою відділу Зовнішніх зв’язків церви Фінляндії Кімо Кааріанен (Кіmmo Kaariainen) і богословським радником ЄЛЦФ пані Анною-Каіса Інкала (Аnna-Kaisa Inkala).

У ході візиту до Фінляндії також відбулася зустріч священнослужителів з представниками української діаспори, яка була організована головою «Товариства українців у Фінляндії» паном Денисом Перцевим. Відбулася духовна бесіда архипастиря зі співвітчизниками, після чого присутні помолились за мир в Україні та єдність українського народу.