• Головна
  • Новини
  • Українська та російська молодь в Освенцімі здійснила акт символічного примирення...

Українська та російська молодь в Освенцімі здійснила акт символічного примирення

22.09.2014, 10:50
Українська та російська молодь в Освенцімі здійснила акт символічного примирення - фото 1
Спільнота святого Егідія провела у колишньому нацистському таборі смерті в Аушвіці, що на території сучасної Польщі, IV Міжнародний Конгрес "Молодь Європи за мир без насильства".

Спільнота святого Егідія провела у колишньому нацистському таборі смерті в Аушвіці, що на території сучасної Польщі, IV Міжнародний Конгрес "Молодь Європи за мир без насильства", Захід тривав три дні з 18 по 20 вересня і завершився символічним актом братньої любові – молоді українці обнялися із своїми російськими ровесниками.

"Тут народжується нова надія на мирне майбутнє", - сказала українка, а молодий чоловік з Росії продовжив: "Сьогодні, на жаль, молодь наших країн не часто зустрічається разом в дусі миру. Якщо це було можливо тут, так може бути всюди".

Освенцим.jpg

Напередодні дві дівчини з Москви і з Києва, разом читали українською та російською мовами завершальні фрази заклику, що прозвучали під час зворушливої церемонії у таборі смерті Аушвіц-Біркенау. Молодь з Росії та України, Польщі, Угорщини, Чехії, Словаччини, Румунії, Грузії та Італії мовчки простувала від воріт табору вздовж залізничних колій, куди прибували потяги з жертвами нацизму, до пам'ятних плит біля печей крематоріїв. Згодом молоді люди, представники народів-учасників зустрічі, поклали пам’ятні вінки. Один вінок - з написом на згадку про єврейські жертви, інший - у пам'ять про ромів.

Як інформує прес-служба Спільноти святого Егідія, церемонія пам'яті стала фіналом насиченого дня, який повністю був присвячений музею Аушвіц та його жертвам. Учасники Конгресу здійснили екскурсію територією колишнього табору, ознайомилися із трагічними історіями деяких в'язнів, з їхнім повсякденним життям, оглянули обличчя на фотографіях, виставлених на експозиціях.

Через сто років після початку першої світової війни, в Освенцімі урочисто прозвучали слова неприйняття війни та прагнення до миру в «Заключному заклику» учасників Конгресу: «Війну можна перемогти тільки миром. Щоб побудувати мир, потрібна сміливість. Без миру немає майбутнього, ні для переможців, ні для переможених. Наш мир втратив ідеали. У нас є ідеал заради якого варто жити: мир - воістину майбутнє для всіх! ».