• Головна
  • Новини
  • РПЦ хоче, щоб Рада Європи промоніторила релігійну ситуацію в Україні...

РПЦ хоче, щоб Рада Європи промоніторила релігійну ситуацію в Україні

18.09.2014, 12:38
РПЦ хоче, щоб Рада Європи промоніторила релігійну ситуацію в Україні - фото 1
Форум, що торкається різних актуальні теми участі релігійних громад і нерелігійних організацій в суспільному житті, відбувся в столиці Азербайджану, який керує роботою Ради Європи з травня по листопад 2014 року.

РЄ.jpgПредставник Московського Патріархату при Раді Європи (РЄ) ігумен Филип (Рябих), який взяв участь в консультаціях з релігійного виміру міжкультурного діалогу в Баку, заявив, що РЄ має провести моніторинг і обговорення релігійної та в цілому гуманітарної ситуації в Україні, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Іnvictory..

Форум, що торкається різних актуальні теми участі релігійних громад і нерелігійних організацій в суспільному житті, відбувся 1-2 вересня в столиці Азербайджану, який керує роботою Ради Європи з травня по листопад 2014 року.

За словами ігумена Филипа, конфлікт на сході України "посилюється погіршенням гуманітарної ситуації, в тому числі тяжким становищем релігійних громад". Представник РПЦ у своїй доповіді навів, зокрема, приклади порушення, за його словами, прав православних віруючих і руйнування або пошкодження православних церков в регіоні, повідомляє РИА "Новости".

"Існує також інформація про пошкодження або руйнування протестантських, греко-католицьких і мусульманських молитовних будівель в зоні бойових дій. Звичайно, будівлі не становлять такої цінності, як життя людей, але їх руйнування, не виправдане ніякими бойовими завданнями, є очевидним проявом варварства", - зазначив ігумен, слова якого наводяться на сайті Московського Патріархату. У той же самий час, додав він, багато церков і монастирів УПЦ (МП) на сході країни стали притулком для багатьох тисяч біженців, про яких православні громади проявляють турботу.

"Я думаю, що культура світу, яка будується на фундаменті гуманізму - високої цінності людського життя, і яку ми посилено повинні знову бачити в Європі, починається з визнання страждань і людської гідності всіх сторін, що беруть участь в конфлікті. Неприпустима загибель мирних людей і знищення будівель сугубо мирного призначення: церков, шкіл, лікарень", - заявив представник РПЦ.

Він висловив сподівання, що "Рада Європи не залишиться байдужим до страждань і загибелі цивільних людей, в тому числі віруючих Української Православної Церкви на сході України". "Можливо, моніторинг та обговорення релігійної та в цілому гуманітарної ситуації на Україні, а також ролі релігійних громад у просуваннs миру в цій країні може відбутися в деякому форматі в рамках Ради Європи. Думаю, що настав час, щоб релігійні громади сприяли зміцненню миру в Україні й у всій Європі", –сказав Рябих.