Джордж Вайгель став на захист УГКЦ від нападок Патріарха Кирила

Джордж Вайгель став на захист УГКЦ від нападок Патріарха Кирила - фото 1

Відомий американський богослов, журналіст і католицький громадський діяч Джордж Вайґель звернувся із відкритим листом до Патріарха РПЦ Кирила. У ньому богослов став на захист УГКЦ від необґрунтованих нападок з боку Московської Патріархії, що греко-католицькі єрархи буцімто сильно перймаються політичними справами, застосовуючи при тому «гострі русофобські гасла».

«Ваша Святосте, ці Ваші заяви важко визнати правдивими. Українська Греко-Католицька Церква декларувала стриманість, примирення і відмову від застосування насильницьких методів ще відтоді, як у листопаді минулого року піднялася завіса драми Української держави, яка шукає національного і морального відродження в побудові громадянського суспільства. Греко-католицькі священики і єпископи, ризикуючи власним життям, рятували активістів, у яких стріляли снайпери, котрі, як багато вважає, діяли з наказу Росі», - пише автор листа.

Джордж Вайгель нагадав Патріарху Кирилу, що Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) звертався до росіян із запевненням, що УГКЦ не є ворогом Російської Православної Церкви.

«Ми ваші брати; ми народилися з одного духовного материнського лона. Зі священного міста Києва, де були хрещені наші народи, ми передаємо вам послання миру. Не дозволяйте політикам спровокувати ненависть і кровопролиття серед нас», - процитував він у своєму листі слова Патріарха Святослава.

Звертаючись до Предстоятеля РПЦ, Джордж Вайґель зауважив, що Російська Церква, на відміну від християнських церков Європи, уникає критикувати керівництво держави.

«Мушу ствердити, що ваша Церква не підтримує традиції критичного ставлення до державної влади, на відміну від багатьох країн західного християнства. Проте ті з нас, хто шанує пам'ять про ваших святих, мучеників і богословів, сподіваються, що представники російського православ’я докладуть всіх зусиль, щоб протистояти пережиткам тоталітаризму, відновити культурні основи російського громадянського суспільства і брати повноцінну участь у загальному прагненні до єдності християн, як братська Церква, а не як агент радянської влади, що було характерно для часів холодної війни», - зазначив богослов.