• Головна
  • Новини
  • Українські експерти закликали російських колег захистити УПЦ КП в Криму...

Українські експерти закликали російських колег захистити УПЦ КП в Криму

03.06.2014, 15:11
Українські експерти та правозахисники закликали своїх російських колег рішуче втрутитися і "зупинити свавілля і сповзання ситуації у сфері свободи совісті в Криму до найогидніших зразків давно минулих сторіч".

Українські експерти та правозахисники закликали своїх російських колег рішуче втрутитися і "зупинити свавілля і сповзання ситуації у сфері свободи совісті в Криму до найогидніших зразків давно минулих сторіч".

З таким закликом професор Віктор Єленський від імені Української Асоціації релігійної свободи (УАРС) звернувся до своїх колег у керівництві Загальноросійської громадської Організації сприяння захисту свободи совісті Юрія Носкова, Олега Гончарова, Миколи Шабурова, повідомляє Інститут релігійної свободи.

"Просимо вас вжити всі наявні у вашому розпорядженні можливості, застосувати весь свій авторитет вчених, громадських і релігійних діячів для припинення гонінь і фізичного насильства над віруючими і духовенством Кримської єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату", – підкреслюється у зверненні УАРС.

На переконання українських експертів, дискримінація, тиск і погрози, яким піддавалися віруючі Київського Патріархату протягом останніх трьох місяців, в даний час вилилися в побиття, знищення майна і захоплення культових споруд озброєними людьми.

Як приклад, президент УАРС нагадав про недавнє захоплення храму УПЦ КП у селі Перевальному в Криму, в результаті якого серед інших постраждали вагітна прихожанка і дочка настоятеля, страждаюча церебральним паралічем. При цьому дільничний поліцейський відверто зайняв сторону погромників і відмовився прийняти від постраждалих заяву про злочин.

Всього ж, за повідомленням архиєпископа Сімферопольського і Кримського УПЦ КП Климента, сьогодні існує реальна небезпека для життя 15 священиків його єпархії, членам їх сімей, а також загроза відбирання храмів, в т.ч. кафедрального собору в Сімферополі.

"Без усяких емоцій очевидно, що мова йде про найгрубіші порушення Загальної декларації прав людини, Європейської конвенції з прав людини, документів ООН, російського законодавства і норм міжнародного права, що захищають щонайменше основоположні права мирного населення окупованих територій", – наголошується у зверненні.

У зв'язку з цим Українська Асоціація релігійної свободи очікує від своїх російських колег рішучого втручання в ситуацію зі знищенням свободи віросповідання в Криму, щоб захистити віруючих різних конфесій України від подальших переслідувань на півострові.