• Головна
  • Новини
  • Україна хоче вступити до Організації ісламського співробітництва в якості асоційованого члена...

Україна хоче вступити до Організації ісламського співробітництва в якості асоційованого члена

18.04.2014, 10:01
Джемілєв повідомив, що тільки два дні тому зустрічався з генеральним секретарем цієї організації у Саудівській Аравії. Під час зустрічі обговорювалося питання перспективи вступу України.

Україна буде звертатися до Організації ісламського співробітництва, щоб стати її асоційованим членом. Про це сьогодні в кулуарах Верховної Ради повідомив один з лідерів кримських татар і народний депутат України Мустафа Джемілєв, передає РБК-Україна.

Зокрема Джемілєв повідомив, що тільки два дні тому зустрічався з генеральним секретарем цієї організації у Саудівській Аравії. Під час зустрічі обговорювалося питання перспективи вступу України.

"Ми також там обговорювали питання вступу України в цю організацію в якості асоційованого члена. Росія там є. Вона, мотивуючи тим, що в них більше 27 млн мусульман, добилася там статусу спостерігача", - сказав Джемілєв.

Щодо України, то за словами Джемілєва, керівництво Організації Ісламського Співробітництва каже, що треба, щоб з відповідною заявою до них звернулося керівництво України.

"Тому після приїзду я відразу зустрівся з Яценюком (прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком). Зараз готується розпорядження. Це дуже важливо, бо можна впливати на поведінку 56 країн, а по-друге є можливість використовувати можливості досить сильного Ісламського банку", - зазначив Джемілєв.

Він додав, що Україна може заручитися підтримкою генсека ОІС: "Генеральний секретар сказав, що підтримає, але він також сказав, що рішення тут приймаються одноголосно. Є також проблемні країни. Є також група країн, від рішення яких багато що залежить: це Саудівська Аравія, Туреччина та Іран, які є найбільш впливовими. Але ми все-таки сподіваємось, що Україну приймуть", - сказав Джемілєв.

Він також додав що його запросили на зустріч міністрів закордонних справ Організації Ісламського Співробітництва, яка відбудеться в червні.