• Головна
  • Новини
  • Владика Борис Ґудзяк і Мирослав Маринович в Брюсселі: «Україна може бути подувом свіжого повітря для ЄС»...

Владика Борис Ґудзяк і Мирослав Маринович в Брюсселі: «Україна може бути подувом свіжого повітря для ЄС»

19.03.2014, 19:16
Владика Борис Ґудзяк і Мирослав Маринович в Брюсселі: «Україна може бути подувом свіжого повітря для ЄС» - фото 1
Триває візит єпископа Бориса Ґудзяка, голови Департаменту Української Греко-католицької Церкви з міжнародних зв’язків, єпарха Паризького УГКЦ та проректора Українського католицького університету, громадського лідера Мирослава Мариновича до Брюсселю.

exklusiv.gifТриває візит єпископа Бориса Ґудзяка, голови Департаменту Української Греко-католицької Церкви з міжнародних зв’язків, єпарха Паризького УГКЦ та проректора Українського католицького університету, громадського лідера Мирослава Мариновича до Брюсселю.

BB_Brus.jpg

В рамках візиту відбуваються зустрічі з представниками різних європейських структур, серед яких офіційні розмови з президентом Ради Європи Германом ван Ромпеєм, головою комітету закордонних справ Європарламенту Ельмаром Броком, президентом групи Європарламенту у справах міжкультурного діалогу та релігії Яном Ольбрихтом, керівником Фонду Конрада Аденауера в ЄС Стефаном Герольдом та багатьма іншими.

Як зазначив владика Борис Ґудзяк у коментарі РІСУ, на усіх зустрічах українська делегація наголошує на важливості того факту, що українці віддавали своє життя з прапорами Європейського Сюзу в руках, за можливість поділяти європейські цінності. На думку єпископа, такий прецедент в історії об’єднаної Європи і присутність в ній України може стати подувом свіжого повітря.

«Ми також розповідали представникам європейських структур про роль Церков, наголошуючи на тому, що всі Церкви були одностайні у заявах, як багато душпастирів опікувалися своїми вірними під час революції, що веде нас від страху до гідності. І що саме гідність, свобода, демократія, громадянське суспільство, що розвивається в Україні, здається великою загрозою для Росії», — розповів владика Ґудзяк.

Єпископ також наголосив на примиренні між українцями і росіянами, важливість якого він підкреслює на зустрічах в Брюсселі. «Якщо Франція і Німеччина, вся Європа могли примиритися після Другої світової війни і через 60 років отримати спільну Нобелівську премію миру, якщо Польща змогла першою визнати незалежність України після двох українсько-польських воєн у ХХ столітті і зараз Україну підтримує не лише політична еліта, але й звичайні громадяни Польщі, то має прийти час для примирення між українцями і росіянами. Я мрію про те, що за 10 чи 50 років відбудеться еволюція у ставленні росіян до українців, і росіяни зможуть визнавати свободу, гідність, демократію, громадянське суспільство в Україні, в Росії для п’яти мільйонів українців будуть україномовні школи  і парафії УГКЦ матимуть легальний статус», - пояснив свою «проросійську» позицію єпископ Борис Ґудзяк.