Єпископ Львівський УПЦ (МП) закликав Путіна вивести війська з України

Єпископ Львівський УПЦ (МП) закликав Путіна вивести війська з України - фото 1
Керуючий Львівською єпархією УПЦ (МП) єпископ Філарет (Кучеров) звернувся до Володимира Путіна з проханням вивести війська з України – немає жодних передумов для того, щоб російські солдати контролювали суспільно-політичне життя нашої держави.

untitled-a.jpgКеруючий Львівською єпархією УПЦ (МП) єпископ Філарет (Кучеров) звернувся до Володимира Путіна з проханням вивести війська з України – немає жодних передумов для того, щоб російські солдати контролювали суспільно-політичне життя нашої держави.

Текст заяви владики Філарета оприлюднив сайт Львівської єпархії.

«Шановний Володимир Володимирович !

Від імені широкої громадськості Львівщини, священиків і віруючих людей змушений, звернутися до Вас з відкритою заявою, у якій повинен висловити нашу тривогу у зв'язку з останніми подіями в Криму. Моє звернення може здатися грубим, але сьогодні ми вже не можемо говорити обтічними фразами, прийшов час поступати згідно із Євангелієм: «Але нехай буде слово ваше: так, так; ні, ні; що понад цього, то від лукавого». (Матв. 5:37 )

Ми знаємо Вас, як глибоко віруючого православного християнина, але дії Російських військових формувань, головнокомандувачем яких є саме Ви, насторожують і приводять нас, православний український народ, до здивування!

Немає жодних передумов для того, щоб російські солдати сьогодні контролювали суспільно-політичну чи іншу ситуацію життя нашої держави. Для нас сьогодні головне мир і стабільний вихід з кризи, в якій опинилася Україна.

Ми впевнені, що наш народ зможе подолати всі труднощі самостійно, без допомоги будь-якої армії дружніх нам країн. Тому з усією відповідальністю заявляємо, що всі дії армії Російської Федерації на території суверенної і незалежної держави - Україна не принесуть нашій країні благополуччя.

Більш того, шановний Володимире Володимировичу, як Православний пастир хочу попередити Вас про відповідь перед Богом за всі Ваші дії, які можуть призвести до братовбивчої війни між братніми православними народами. У тому, що відбувається сьогодні, ми бачимо повне безумство, бо Бог є абсолютний Розум і Богом визначений певний порядок життя є проявом Божественного розуму, а свавілля щодо Божого задуму є безумством і гріхом.

Зараз, коли для кожної віруючої людини настав особливий період року - Великий піст, ми бажаємо в мирі і спокої зануриться в глибини своєї душі, викорінити всякі пристрасті, що руйнують наше життя у згоді з Законом Божим. Але тривожні новини з Півдня нашої країни привносять у наше життя стурбованість про цілісність держави, в якій живемо, про єдність наших народів що населяють Україну - ми хочемо і бажаємо цього нашим майбутнім поколінням.

Я знаю, що до Вас вже звернулися Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій, Місцеблюститель Київської Митрополичої кафедри, митрополит Онуфрій, але я, як єпископ багатонаціональної пастви Львівщини, теж не можу мовчати, коли бачу в очах віруючих людей тривогу і скорботу!

Сьогодні ми не можемо мовчати, коли бачимо російських солдатів зі зброєю в руках в наших селищах у Криму. Росія направила до Криму нібито своїх «миротворців». Але так звані миротворці захоплюють державні установи, блокують аеропорти. Захоплюють і роззброюють військові частини. Виставляють ультиматуми військовим України про складення своїх військових обов'язків. Такі дії є прямим порушенням всіх принципів міжнародного права, прав свободи, людських і християнських цінностей.

Ми не хочемо, щоб наші діти бачили людей, які по одній команді готові розв'язати братовбивчу війну. Більше того, я впевнений, що виведення російських військових формувань з України допоможе нам швидше знайти спільний діалог між усіма регіонами та всіма громадянами нашої держави.

Шановний Володимир Володимирович, прошу Вас почути наше благання щодо мудрого вирішення та згоди на двосторонні консультації між нашими державами, на які українська сторона отримала відмову з боку Міністерства закордонних справ РФ. Просимо Вас прийняти життєво важливе рішення про стрімке виведення військ з території України. Тільки цей крок допоможе нам зберегти мир Христовий між нашими державами та братськими народами. Інший вихід з ситуації приведе нас до поспішного Страшного Суду Господа нашого Ісуса Христа!»

З повагою, Філарет, Єпископ Львівський і Галицький

Керуючий Львівською єпархією Української Православної Церкви.