• Головна
  • Новини
  • У Російській Православній Церкві побачили «миротворчість» у вторгненні Росії в Україну...

У Російській Православній Церкві побачили «миротворчість» у вторгненні Росії в Україну

02.03.2014, 10:04
У Російській Православній Церкві побачили «миротворчість» у вторгненні Росії в Україну - фото 1
«Миротворча місія Росії в Україні повинна гарантувати її жителям право на самобутність і тісні відносини з іншими народами історичної Русі», вважають в Московському Патріархаті.

Чаплін.jpg"Миротворча місія Росії в Україні повинна гарантувати її жителям право на самобутність і тісні відносини з іншими народами історичної Русі", вважають в Московському Патріархаті.

"Ще в 1995 році Всесвітній російський народний собор заявив, що російський народ - поділена нація на своїй історичній території, яка має право на возз'єднання в єдиному державному тілі, що є загальновизнаною нормою міжнародної політики", - заявив порталу "Інтерфакс- Релігія" у суботу глава синодального Відділу взаємин Церкви і суспільства протоєрей Всеволод Чаплін.

Він висловив надію на те, що сьогодні право цих людей на їх самостійний, вільний цивілізаційний вибір буде гарантовано.

"Одночасно будемо сподіватися і на те, що місія російських воїнів з захисту свободи і самобутності цих людей і самого їхнього життя не зустріне запеклого опору, який призведе до великомасштабних зіткнень. Нікому не хочеться пролиття крові і поглиблення тих поділів, які вже існують серед православних людей на просторі історичної Русі", - підкреслив священик.

Він констатував, що за останні дні багато людей по обидва боки російсько-українського кордону, включаючи православних, закликали владу Росії захистити людей, які "піддаються жорсткому тиску за мовною ознакою, які не розуміють, як в нинішній реальності забезпечити своє право на цивілізаційний вибір, на те, щоб не йти в ногу з європейськими елітами, які стають все більш маргінальними, тому що їх воля не збігається з волею більшості народів світу і багатьох в самій Західній Європі".

За словами співрозмовника агентства, йшлося також про захист тих, хто бажає зберегти "максимально тісні відносини, які століттями складалися у народів історичної Русі, набагато більш близьких один до одного, ніж народи православного сходу і заходу Європи".

Він вказав на те, що багато з цих людей відносять себе до російського народу.

Представник Церкви зазначив, що є певна дискусія і в російському суспільстві. Так, за останні дні велося чимало суперечок про те, чи варто Росії втручатися в події, що

"Багато хто, напевно, панічно бояться будь-якого серйозного прояснення відносин із Заходом, і в першу чергу, мова йде про людей, у яких в західних країнах знаходиться майно, сім'ї, а може бути, серце і душа. Згадаймо, що сказав Христос в Євангелії: "Де скарб ваш, там буде й серце ваше", - нагадав о. Всеволод.

За його словами, Росія в кращі періоди своєї історії вставала на захист людей, чиє життя і свобода знаходиться в небезпеці, "тих, хто близький нам по вірі і духу, тих , хто хотів би жити не під зовнішнім управлінням, якого ці люди для себе не вибирали, а зберігати свою світоглядну і цивілізаційну свободу".

"Звичайно, особливо мова в цьому випадку завжди йшла про християн, бажаючих по- християнськи жити і будувати своє майбутнє як частина цивілізації, принципово відмінною від протестантсько-католицького, а тим більше секуляризованого Заходу, так і від будь-якої цивілізації, що лежить на схід від православного світу", - додав священик.