• Головна
  • Новини
  • Патріарх Варфоломій після кровопролиття закликав українців будь-якою ціною обрати діалог замість розбрату...

Патріарх Варфоломій після кровопролиття закликав українців будь-якою ціною обрати діалог замість розбрату

21.02.2014, 10:48
Патріарх Варфоломій після кровопролиття закликав українців будь-якою ціною обрати діалог замість розбрату - фото 1
Вселенський Патріарх Варфоломій, Глава Константинопольської Церкви, поширив послання до народу України, в якому засудив насильство й агресію, що мали місце в Києві.

Varf.jpgВселенський Патріарх Варфоломій, Глава Константинопольської Церкви, поширив послання до народу України, в якому засудив насильство й агресію, що мали місце в Києві, і закликав усі сторони конфлікту будь-якою ціною обрати діалог замість розбрату та посередництво замість сили.

Патріарх заявив про високу відповідальність Вселенської Церкви, яка зобов’язує «нас закликати до миру можновладців демократичної та незалежної нації». За словами Патріарха, всенародно обрані лідери України – і уряд, і опозиція – мають абсолютний обов’язок захищати гідність людського життя серед своїх громадян.

 Текст послання (переклад порталу "Релігія в Україні"з англ.):

 Послання Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія щодо трагічної ситуації в Україні

 20 лютого 2014

 Возлюблені діти та друзі в Україні і за її межами,

Із важким серцем протягом останніх тижнів ми стежимо за трагічними обставинами в Україні, які все ускладнюються. Ми відчуваємо, що наші брати і сестри в Україні – це наша власна плоть і кров. Ми зносимо ті самі страждання, від яких страждаєте ви, і працюємо з вами задля вашої втіхи, – як говорить св. Павло (2 Кор. 1:6).

Наша висока відповідальність, як Вселенського Патріарха, зобов’язує нас закликати до миру можновладців демократичної та незалежної нації. Її всенародно обрані лідери – і уряд, і опозиція – мають абсолютний обов’язок захищати гідність людського життя серед своїх громадян. В демократичній нації ХХІ століття немає місця для жорстокості і кровопролиття.

Нашою пастирською та духовною владою як православного єпископа ми зобов’язані засудити все насильство й агресію серед поліції та протестуючих, що призвело до невиправданої втрати людського життя. Усі сторони повинні будь-якою ціною обрати діалог замість розбрату та посередництво замість сили. Немає місця для зловживання силою у нації, чиє християнське коріння сягає першого тисячоліття.

Зрештою, у дусі минулорічного ювілею, коли святкувалося 1025 років відколи християнська віра та цивілізація була принесена у Київську Русь нашими попередниками із Церкви Константинополя, ми змушені – в ім’я етосу і культури свободи, даної Богом усім людям як божественний дар, – засудити безжальну жорстокість та наполягти на мирному і розважливому вирішенню внутрішніх проблем України задля добра її народу та на славу Божу. Нехай Він проведе обраних керівників України до цього благословенного завершення.

Дорогі друзі, у Православній Церкві ми саме готуємося до Великого посту із наближенням Судної та Прощенної неділь, ми закликаємо кожну людину віри та доброї волі молитися і поститися за мир поміж нашого улюбленого та прекрасного народу України.

«Благодать вам і мир від Бога Отця нашого». Амінь.