• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет закликав Сенат США дієво сприяти у справі підписання угоди між Україною та Євроcоюзом...

Патріарх Філарет закликав Сенат США дієво сприяти у справі підписання угоди між Україною та Євроcоюзом

25.11.2013, 09:47
Патріарх Філарет закликав Сенат США дієво сприяти у справі підписання угоди між Україною та Євроcоюзом - фото 1
Глава УПЦ КП переконаний, що Європейський Союз повинен зараз прийняти Україну такою, якою вона є, та в рамках асоціації продовжити спільними зусиллями реформи.

Філарет.jpgЗвернення «Про прийняття України в якості асоційованого члена Європейського Союзу» було надіслане до Комітету з міжнародних відносин Сенату США під час нещодавного перебування Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета у Вашингтоні.

Патріарху було запропоновано взяти участь у сенатських слуханнях, де розглядалося питання про Україну, але у зв’язку з неможливістю змінити графік Предстоятель Київського Патріархату зробив звернення, в якому повідомив, що переважна більшість громадян України та, відповідно, більшість віруючих усіх релігій, підтримують інтеграцію України до Європейського Союзу в якості асоційованого члена.

Глава УПЦ КП переконаний, що Європейський Союз повинен зараз прийняти Україну такою, якою вона є, та в рамках асоціації продовжити спільними зусиллями реформи. Як наголошує Патріарх Філарет, "будь-яка затримка у прийнятті України в якості асоційованого члена до Європейського Союзу принесе руйнівні наслідки і дозволить супротивним силам посилити тиск на нашу державу з метою здолати і підпорядкувати її, нав’язати шлях втрати суверенітету та незалежності, шлях до відродження автократичної імперії і поновлення холодної війни".

Високоповажний пане Голово та усі члени
сенатського Комітету з міжнародних відносин!

Я звертаюся до Вас від імені більш ніж 15 мільйонів віруючих Української Православної Церкви Київського Патріархату і більшості народу України.

Україна з великим нетерпінням очікує рішення, що визначатиме її майбутнє: або наша країна назавжди залишиться незалежною та демократичною державою, або продовжуватиме жити під загрозою повернення до рабства.

Як член Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій я хотів би повідомити Вам, що згідно з соціологічними опитуваннями переважна більшість громадян України та, відповідно, більшість віруючих усіх релігій, підтримують інтеграцію України до Європейського Союзу в якості асоційованого члена.

Крім того, як член Ради я мав можливість відвідати Брюссель два рази впродовж останнього року. Я заявив лідерам і політикам Європейського Союзу, що громадяни України різних віросповідань – християни, юдеї та мусульмани – разом засвідчують розуміння важливості асоціації з ЄС для формуванні майбутнього України.

Україна не лише очікує вигоду від входження до Європейського Союзу, але також має багато що дати для Європи.

Особливо слід підкреслити значення і ключове місце України для безпеки Європи і решти світу. Асоціація України з ЄС має відвернути загрозу нової холодної війни, ознаки руху до якої є очевидними.

Маючи родючі землі та вікові традиції сільського господарства Україна може суттєво допомогти у подоланні виклику глобальної продовольчої кризи, про яку вже зараз говорять науковці.

Народ України має глибокі традиції духовності, освіти і культури. Тому в духовній сфері Україна може сприяти утвердженню і в Європі, і в світі основних християнських та загальнолюдських цінностей, які даровані нам Богом.

Вважаємо, що Україна виконала майже всі вимоги, необхідні для асоційованого членства у Європейському Союзі – майже всі, але очевидно, що не всі. Проте переконані, що в асоціації з ЄС Україна матиме більший успіх у реформах і досягненні високих демократичних стандартів, ніж залишившись поза асоціацією.

З цієї причини ми просимо Сполучені Штати Америки дієво сприяти у справі підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Ми впевнені, що після укладання цієї угоди всі недоліки виправлятимуться значно швидше в спільних інтересах України та Європи. Переконаний, що наявні перешкоди не можуть бути протиставлені європейським прагненням 46-мільйонного народу України.

Я дуже стурбований тим, що будь-яка затримка у прийнятті України в якості асоційованого члена до Європейського Союзу принесе руйнівні наслідки і дозволить супротивним силам посилити тиск на нашу державу з метою здолати і підпорядкувати її, нав’язати шлях втрати суверенітету та незалежності, шлях до відродження автократичної імперії і поновлення холодної війни. Саме тому, на моє глибоке переконання, Європейський Союз повинен зараз прийняти Україну такою, якою вона є, та в рамках асоціації продовжити спільними зусиллями реформи.

Маю надію, що за допомогою Всемогутнього Бога Україна і Європа твердо стоятимуть на шляху добра, миру і процвітання. 1025 років тому, в час Хрещення Київської Русі, наш народ обрав європейську християнську цивілізацію як місце і напрямок свого розвитку. Нині ми хочемо знову підтвердити і закріпити свій вибір та звертаємося до Вас з проханням підтримати європейську перспективу для України.

Закликаю на Вас Боже благословення,

Філарет,
Патріарх Київський і всієї Руси-України

14 листопада 2013 р.