• Головна
  • Новини
  • Єрархи УПЦ КП ознайомили польських політиків з українським православ’ям...

Єрархи УПЦ КП ознайомили польських політиків з українським православ’ям

17.10.2013, 13:22
Єрархи УПЦ КП ознайомили польських політиків з українським православ’ям - фото 1
Делегація УПЦ КП відвідадала Польщу. Упродовж триденного візиту архиєпископ Євстратій (Зоря) та архиєпископ Рівненський Іларіон (Процик) провели два десятки зустрічей у польському уряді та в парламенті.

Zorya_w.jpgДелегація УПЦ КП відвідадала Польщу. Упродовж триденного візиту архиєпископ Євстратій (Зоря) та архиєпископ Рівненський Іларіон (Процик) провели два десятки зустрічей у польському уряді та в парламенті.

Як повідомляє Радіо Свобода, церковні єрархи розповідали польським політикам про українське православ’я й пояснювали, чому потрібно підтримати процес євроінтеграції України. Вони зустрічалися з представниками польської влади та самоврядування, з католицькими єпископами, засобами масової інформації, а також з діячами української меншини.

Архиєпископа Євстратій (Зоря) розповів, що візит до Польщі – це продовження вересневої ініціативи представників 10 українських Церков, спрямованої на підтримку євроінтеграційного курсу України.

«Сповістити правду про реальний стан речей в Україні і показати, що з Варшави на Київ найкраще дивитися не через московські окуляри», – сказав про мету візиту до Польщі архиєпископ Євстратій.

За його словами, однією з головних тем, які виникали під час зустрічей з польськими політиками, було підписання угоди про асоціацію України з ЄС. Українські єпископи наголошували на тому, що всі найбільші конфесії в Україні хочуть, щоб цю угоду підписали на листопадовому саміті Східного партнерства у Вільнюсі.

У ході розмов виникали складні теми трагічних сторінок в історії польсько-українських відносин. Архиєпископ Зоря, звертаючись до польських політиків, порівнював процес польсько-українського примирення з тим, що відбулося у відносинах між Польщею та Німеччиною. Він говорив політикам, що в історії взаємовідносин Польщі і Німеччини були сторінки не менш драматичні, ніж ті, які були в історії відносин українсько-польських. Та це, наголошував архиєпископ, не завадило Польщі і Німеччині знайти порозуміння.

Крім цього, каже владика Євстратій, вони розповідали полякам про ситуацію в українському православ’ї.

«Багато є таких, для яких інформація про те, що в Україні існує Київський Патріархат як окрема православна Церква, яка не є філіалом Московського Патріархату, чи російської Церкви, то це для них щось нове», – зазначив архиєпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря).