• Головна
  • Новини
  • Європосадовці назвали главам Церков умови, необхідні для асоціації України та ЄС...

Європосадовці назвали главам Церков умови, необхідні для асоціації України та ЄС

07.10.2013, 11:11
Європосадовці назвали главам Церков умови, необхідні для асоціації України та ЄС - фото 1
В останній день перебування в Брюсселі делегація українських Церков і релігійних організацій зустрілась із впливовими депутатами Європарламенту від Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Естонії, Португалії, Словенії, Ірландії та інших країн ЄС.

2013.10.02_2b_brussels-a.jpgВ останній день перебування в Брюсселі делегація українських Церков і релігійних організацій зустрілась із впливовими депутатами Європарламенту від Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Естонії, Португалії, Словенії, Ірландії та інших країн ЄС.

Предметом розмови, що відбулась 2 жовтня 2013 року за офіційним сніданком у Європарламенті, стали питання про роль релігії та моральних цінностей у демократичному суспільстві, проблематику секуляризації та критерії, які ЄС висуває до України у якості умови підписання Угоди про асоціацію з ЄС, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Окремо глави і представники українських конфесій зустрілись із Ежи Бузеком (Jerzy Buzek). Він був попереднім Президентом Європейського Парламенту, очолював Бюро Парламенту та Конференцію Президентів, а нині – євродепутат від Польщі та член Комітету у закордонних справах.

Крім цього, персональний діалог відбувся і з іншим депутатом від Польщі – Яцеком Саріушем-Вольським (Jacek Saryusz-Wolski), який також є членом Комітету у закордонних справах, а раніше обіймав посаду Віце-Президента Європарламенту.

Як повідомили ІРС члени української делегації, чимало євродепутатів, особливо прибічників християнської демократії, висловлювали підтримку традиційним релігійним, моральним і сімейним цінностям, які відстоюють у своїх зверненнях і заявах глави Церков і релігійних організацій України.

Європейські політики вбачають в Україні потенціал, який допоможе об’єднаній Європі зберегти та примножити втрачені цінності, на яких вона сформувалась кілька століть тому. Вони цікавились досвідом українських конфесій у сфері духовного просвітництва та виховання моральних чеснот у громадян.

У ході дискусії Патріарх УПУ КП Філарет (Денисенко) відзначив: “Питань було поставлено багато, але все зводиться до одного – яка роль релігії в житті суспільства, народу, світу? Відповідь – без віри в Бога суспільство, народ жити не може. Релігія в суспільстві відіграє найважливішу роль”.

На думку Патріарха, рівень релігійності на пострадянському просторі, в тому числі і в Україні, піднявся вище, ніж в Європі, “тому що ми знаємо, яке життя без релігії на власному досвіді”. За його словами, СРСР хотів побудувати суспільство без релігії ціною загибелі десятків мільйонів людей.

“В ЄС є свобода віросповідання та добробут людини. Проте нас цікавить не тільки економічне становище ЄС, але й релігійні цінності. Ми бачимо, що в Європі ці цінності падають, і постають ініціативи щодо державного визнання таких гріховних явищ як одностатеві партнерства. В ЄС продаються храми, а в Україні храми будуються. Ми хочемо взяти від ЄС найкраще і зі свого боку найкраще дати Європі, зокрема релігійні та моральні цінності, бо ми турбуємось про те, як виховати майбутні покоління в релігійному дусі, працюючи з дітьми та молоддю”, – відзначив Предстоятель УПЦ Київського Патріархату.

При цьому протоієрей УПЦ (МП) Ростислав Снігірьов зауважив: “Релігійність в Європі зникає це частина правди, з іншого боку – споживання в ЄС стає релігією”.

“Моральні духовні цінності є для нас фундаментальними, тому в цих питаннях не може бути ні міліметра компромісу. Не треба ототожнювати політичні та економічні позиції з релігійними, які не можуть змінюватись і не є плинними”, – підкреслив Михайло Паночко, старший єпископ Церкви християн віри євангельської України.

Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) розповів про унікальний досвід міжконфесійного діалогу та взаєморозуміння в Україні, що відзначали також і європосадовці спілкуючись з делегацією. Він також наголосив на важливості збереження свободи віросповідання в Україні в різних проявах суспільного буття: освіта, культура, інформаційний простір тощо, після здійснених кроків до зближення з євроспільнотою.

За словами європейських політиків, питання релігії, суспільної моралі, культури відносяться до внутрішньої політики кожної держави-члена ЄС, що дає можливості Україні відстоювати власні традиції та самобутність.

Водночас, європосадовці одностайно наголошували на необхідності прогресу з боку України у вдосконаленні виборчого законодавства та реформуванні юридичної системи – судочинства та прокуратури (в тому числі, недопущення вибіркового правосуддя та розправи над політичними опонентами).

Зазначені умови разом із словами підтримки європейських прагнень українського народу озвучили главам українських конфесій під час особистих зустрічей також Президент Європейської Ради Герман ван Ромпей, голова Комітету у закордонних справах Ельмар Брок, керівництво Європейської народної партії (EPP) та інші євродепутати.

Як відомо, з 30 вересня по 2 жовтня 2013 року відбувся візит делегації українських релігійних діячів до Брюсселю. Поїздка організована на запрошення Фонду Конрада Аденауера.

Напередодні цього візиту глави Церков і релігійних організацій України оприлюднили звернення щодо європейських перспектив України та дискусії навколо цього питання.