• Головна
  • Новини
  • У Варшаві на Міжнародній конференції обговорили нові виклики у примиренні в Центральній і Східній Європі...

У Варшаві на Міжнародній конференції обговорили нові виклики у примиренні в Центральній і Східній Європі

07.10.2013, 09:48
У Варшаві на Міжнародній конференції обговорили нові виклики у примиренні в Центральній і Східній Європі - фото 1
Конференція організована робочою групою «Примирення в Європі - завдання церков в Україні, Білорусі, Польщі та Німеччині».

Варшава.jpg2-4 жовтня 2013 року в Центрі православної культури імені святих Кирила і Мефодія у Варшаві (Польща) проходила Міжнародна конференція «Примирення в Центральній і Східній Європі. Нові виклики». Конференція організована робочою групою «Примирення в Європі - завдання церков в Україні, Білорусі, Польщі та Німеччині».

На урочистому відкритті конференції був присутній Предстоятель Польської Православної Церкви Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава. Його Блаженство звернувся до присутніх зі словом привітання. Для участі у конференції до Варшави прибули представники християнських церков з Польщі, Німеччини, Білорусі та України.

Професор о. Зігфрід Глезер (Римо - Католицька Церква в Польщі ) розповів про процес підготовки та про зміст Спільної послання народам Росії та Польщі Предстоятеля Російської Православної Церкви Патріарха Московського і всієї Русі Кирила та Голови Єпископської Конференції Польщі Архієпископа Юзефа Михалика, митрополита Перемишльського ( підписана 17 серпня 2012 ) .

Єпископ Войцех Полак (Римо-Католицька Церква в Польщі ) і священик Стефан Батрух ( Українська Греко- Католицька Церква) розповіли про підготовку та підписання декларації представників Римо-Католицької та Греко -Католицької Церков у Польщі та Україні у зв'язку з 70 -річчям Волинської трагедії ( підписано 28 червня 2013 року) .

У другий день на конференції були представлені доповіді польського (Григорій Мотика) і українського історика (Ігор Ільюшин ), присвячені Волинській трагедії. Потім відбувся круглий стіл, в рамках якого представники християнських Церков Польщі та України представили своє бачення перспектив взаємного примирення двох народів.

Робоча група «Примирення » діє з 1996 року. До її складу входять представники церков Німеччини, Польщі, Білорусі та України. Метою групи є обговорення актуальних проблем сучасності та можливого внеску церков у вирішення цих проблем.

Україну в Групі «Примирення » представляють Глава Комісії сприяння християнській єдності УГКЦ о. Ігор Шабан, заступник єпископа Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні пастор Андрій Гамбург, віце - ректор Школи апостольства мирян ім. Станіслава Шульмінського SAC Олександр Доброєр та проректор з науково-богословської роботи Київської духовної академії УПЦ Володимир Бурега. Про це повідомляє сайт «Примирення». Про це інформує сайт «Примирення».