• Головна
  • Новини
  • Єрархи українських Церков запевнили в Брюсселі, що бачать майбутнє України в колі вільних європейських народів...

Єрархи українських Церков запевнили в Брюсселі, що бачать майбутнє України в колі вільних європейських народів

01.10.2013, 13:15
Єрархи українських Церков запевнили в Брюсселі, що бачать майбутнє України в колі вільних європейських народів - фото 1
Українські релігійні діячі зустрілись з головою Комітету у закордонних справах Ельмаром Броком (Elmar Brok) та членом цього Комітету Міхаелем Галером (Michael Gahler), які представляють парламентську групу Європейської народної партії – найбільшої групи у Європарламенті.

Українські релігійні діячі зустрілись з головою Комітету у закордонних справах Ельмаром Броком (Elmar Brok) та членом цього Комітету Міхаелем Галером (Michael Gahler), які представляють парламентську групу Європейської народної партії – найбільшої групи у Європарламенті, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Під час обох зустрічей відбувся обмін думками щодо європейської перспективи України. Мова йшла про важливість фундаментальних цінностей, на яких збудовано сучасну Європу, – свободи (в тому числі свободи совісті та віросповідання), демократії, поваги до прав людини, верховенства права.

Брюссель.w.jpg

Презентуючи делегацію, Верховний Архиєпископ Святослав (Шевчук) підкреслив, що релігійні діячі України представляють не уряд чи політиків, а віруючих, які складають переважну більшість українського суспільства.

"Самою присутністю тут ми хочемо показати добру вістку з України – ми є європейським народом, ми бажаємо і вміємо співпрацювати як представники різних націй та різних сповідань і релігій. Ми бачимо майбутнє України в колі вільних європейських народів", – підкреслив Глава УГКЦ.

Він також наголосив на особливій важливості збереження моральних цінностей та свободи віросповідання. За його словами, це полягає не лише у можливості вільно молитися, але і у можливості вільно навчати вірі молодь та дітей, вільно проповідувати та сповіщати свій релігійний погляд на суспільні питання.

Учасники зустрічі засвідчили бажання і з боку Європи, і з боку України до підписання Угоди про асоціацію на саміті у Вільнюсі.

"Як у марафонському забігу Україна і Європа разом пройшли тривалий шлях до можливості на саміті у Вільнюсі підписати Угоду про асоціацію. Сподіваюся, що у найближчі тижні нам залишиться подолати останні сто метрів марафону", – підсумував голова Комітету Ельмар Брок.

"Європейський союз – це не стільки щось, викладене на папері, – зазначив євродепутат Галер – це спільнота країн та народів, що поділяють спільні цінності та впроваджують їх у життя".

Патріарх Філарет (Денисенко) підкреслив, що підтримка релігійними провідниками європейської перспективи України походить також від бажання для Європи і світу міцного миру.

"Ми не хочемо, щоби Європа була розділена на два ворогуючих табори, як це було у недавній історії", – зазначив він.

Предстоятель УПЦ Київського Патріархату сказав, що на його думку нещодавнє святкування 1025-ліття Хрещення Київської Русі засвідчило – наш народ і держава є частиною Європи вже понад 1000 років.

"Нам не все подобається в Україні, як не все подобається і у Європі – сказав Патріарх Філарет. – Але тоді, коли буде укладено Угоду про асоціацію України та ЄС, простіше буде виправляти те, що потребує свого виправлення".

У дискусії також взяли участь й інші релігійні діячі з української делегації.

Перший день візиту до Брюсселю завершився зустріччю-вечерею з представниками релігійних організацій, що уповноважені працювати при Євросоюзі. Порядок денний передбачала обговорення низки питань, важливих як для української спільноти, так і в загальноєвропейському масштабі.